Logo

Tragthat - Clitocybe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tragthat - Clitocybe

Slægtsnavnet Clitocybe kommer af græsk klitos = skråning og kybe hoved og hentyder til hattens form hos den unge svamp. Tragthat har ofte en tragtformet hat, kødet stok og tynde, nedløbende lameller samt hvide spo­rer. Mange af arterne danner hekserin­ge. Nogle arter dufter godt og er spiselige, mens andre er stærkt giftige.

 

Arter:

Almindelig tragthat (Clitocybe infundibuliformis) kan spises, men er ret sej. Duften er svag og behagelig. Hatten er 4-8 cm, lyst læderfarvet til lyst rødbrun, glat til svagt silkehåret og dybt tragtformet. Lamellerne er langt nedløbende og hvidlige. Stokken er af samme farve som hatten. Almindelig især i løvskov i krat, men forekommer også i nåleskov. August-oktober.

 

Anistragthat (Clitocybe odora) dufter som anis og kan spises. Hatten er 4-8 cm stor, først hvælvet, senere svagt tragtformet, grågrøn til græsgrøn. La­mellerne er kort nedløbende og bleg­grønne. Stokken er tynd, ved basis ofte skæv og bleggrøn. Ret almindelig i nåle- og løvskov. August-oktober.

 

Bleg tragthat (Clitocybe dealbata) er meget giftig! Hatten er 2-4 cm stor, let hvælvet, hvidlig og mørkere i midten, tør og mat. Lamellerne er kort nedlø­bende, hvidlige med svagt gulligt skær. Stokken er tynd, hvid og glat. I græs.

 

Brunstænket tragthat (Clitocybe inver­sa) er værdiløs som madsvamp. Duften er behagelig syrlig, hatten 5-10 cm stor, tragtformet, med jævn rand, rød­brun med mørke pletter. Lamellerne er smalle, langt nedløbende og noget lysere end hatten. Stokken er kort, bleggul til rødligbrun. Almindelig skov. September-november.

 

Engtragthat (Clitocybe rivulosa) er me­get giftig! Hatten er 2-4 cm stor, let tragtformet, med svagt indrullet rand, hvidlig med lys rosa farve i midten. Lamellerne er svagt nedløbende og blege. Stokken er kort, ofte skæv, glat nedtil og ofte svagt håret optil. I græs, især på fugtig, sandet jord. Den kan måske ved et uheld plukkes sammen med markchampignon. De indsamlede svampe må derfor studeres nøje, før man anvender dem. Hav altid en svam­pebog med, når svampene indsamles, og kasser de »tvivlsomme« typer.

 

Køllestokket tragthat (Clitocybe clavi­pes) har blødt, løst kød og er værdiløs som madsvamp. Lugten er behagelig. Hatten er 4-7 cm stor, olivenbrun til gråbrun, mørkere som våd; som ældre svagt tragtformet. Lamellerne er langt nedløbende og gullighvide. Stokken er kølleformet, håret nedtil og oliven­brun. Ret almindelig i nåleskov, men vokser også i løvskov. September-ok­tober.

 

Tågetragthat (Clitocybe nebularis) har en sødlig duft og smag. Tågetragthat er spiselig og har en mild, sødlig duft og smag. Hatten er 6-15 cm stor, ikke særlig tragtformet, bleggrå med mør­kere midte. Lamellerne er kort nedlø­bende og blegt gulliggrå. Stokken er kraftig, især nedtil, og let håret; grålig­hvid. Almindelig især i løvskov; vokser ofte i ringe eller flokvis. September-december.

 

Heksering af tragthat i en græsplæne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (18 stemmer)
Siden er blevet set 4.861 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her