Logo

Tragthat - Clitocybe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Tragthat - Clitocybe

Slægtsnavnet Clitocybe kommer af græsk klitos = skråning og kybe hoved og hentyder til hattens form hos den unge svamp. Tragthat har ofte en tragtformet hat, kødet stok og tynde, nedløbende lameller samt hvide spo­rer. Mange af arterne danner hekserin­ge. Nogle arter dufter godt og er spiselige, mens andre er stærkt giftige.

 

Arter:

Almindelig tragthat (Clitocybe infundibuliformis) kan spises, men er ret sej. Duften er svag og behagelig. Hatten er 4-8 cm, lyst læderfarvet til lyst rødbrun, glat til svagt silkehåret og dybt tragtformet. Lamellerne er langt nedløbende og hvidlige. Stokken er af samme farve som hatten. Almindelig især i løvskov i krat, men forekommer også i nåleskov. August-oktober.

 

Anistragthat (Clitocybe odora) dufter som anis og kan spises. Hatten er 4-8 cm stor, først hvælvet, senere svagt tragtformet, grågrøn til græsgrøn. La­mellerne er kort nedløbende og bleg­grønne. Stokken er tynd, ved basis ofte skæv og bleggrøn. Ret almindelig i nåle- og løvskov. August-oktober.

 

Bleg tragthat (Clitocybe dealbata) er meget giftig! Hatten er 2-4 cm stor, let hvælvet, hvidlig og mørkere i midten, tør og mat. Lamellerne er kort nedlø­bende, hvidlige med svagt gulligt skær. Stokken er tynd, hvid og glat. I græs.

 

Brunstænket tragthat (Clitocybe inver­sa) er værdiløs som madsvamp. Duften er behagelig syrlig, hatten 5-10 cm stor, tragtformet, med jævn rand, rød­brun med mørke pletter. Lamellerne er smalle, langt nedløbende og noget lysere end hatten. Stokken er kort, bleggul til rødligbrun. Almindelig skov. September-november.

 

Engtragthat (Clitocybe rivulosa) er me­get giftig! Hatten er 2-4 cm stor, let tragtformet, med svagt indrullet rand, hvidlig med lys rosa farve i midten. Lamellerne er svagt nedløbende og blege. Stokken er kort, ofte skæv, glat nedtil og ofte svagt håret optil. I græs, især på fugtig, sandet jord. Den kan måske ved et uheld plukkes sammen med markchampignon. De indsamlede svampe må derfor studeres nøje, før man anvender dem. Hav altid en svam­pebog med, når svampene indsamles, og kasser de »tvivlsomme« typer.

 

Køllestokket tragthat (Clitocybe clavi­pes) har blødt, løst kød og er værdiløs som madsvamp. Lugten er behagelig. Hatten er 4-7 cm stor, olivenbrun til gråbrun, mørkere som våd; som ældre svagt tragtformet. Lamellerne er langt nedløbende og gullighvide. Stokken er kølleformet, håret nedtil og oliven­brun. Ret almindelig i nåleskov, men vokser også i løvskov. September-ok­tober.

 

Tågetragthat (Clitocybe nebularis) har en sødlig duft og smag. Tågetragthat er spiselig og har en mild, sødlig duft og smag. Hatten er 6-15 cm stor, ikke særlig tragtformet, bleggrå med mør­kere midte. Lamellerne er kort nedlø­bende og blegt gulliggrå. Stokken er kraftig, især nedtil, og let håret; grålig­hvid. Almindelig især i løvskov; vokser ofte i ringe eller flokvis. September-december.

 

Heksering af tragthat i en græsplæne.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.195 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!