Logo

Ammepodning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ammepodning

Ammepodning består i, at man poder nogle unge træer ind i stammen af et ældre. Er et træ blevet ødelagt eller alvorligt beskadiget nede ved rodhal­sen, f.eks. af musegnav eller en svam­pesygdom, kan det ofte reddes ved indpodning af et par ammetræer .

Det beskadigede område skal først skæres rent, så sygt væv og trævler ikke forværrer skaden. Sårene kan beskyt­tes med lidt maling, podevoks eller en af de specielle »sårsalver«, som er i handelen.

Når sårene er behandlede, plantes nogle unge kraftige træer, ammerne, af samme art som det beskadigede. De plantes så tæt ind til stammen, som rødderne tillader. Er det et frugttræ, der skal ammes, er det bedst at bruge en af de anerkendte grundstammer som amme.

Med et skråsnit, som vender ind mod stammen, skæres ammen over. Am­men bøjes nu over mod stammen, uden at den rører ved denne, og man mær­ker af på stammen, hvor skråsnittet vil kunne passe. Man skærer nu to paral­lelle snit på langs gennem træets bark samt et tværsnit forneden mellem de to første snit. Afstanden mellem de to lodrette snit skal være så nøjagtigt som muligt lig ammens bredde, og de skal være så lange, at der er plads til ammens skråsnit. Tværsnittet skal væ­re så langt nede, at ammens snit kan røre ved veddet i hele sin længde. Barkstrimlen løsnes nu forsigtigt nede­fra, og ammen føres ind. Barkstrimlen lægges over ammen, og en fin stift med et ret stort, fladt hoved sømmes forsig­tigt gennem barken, ammen og ind i stammen.

Når operationen er overstået, dækkes podestedet med podevoks.

I stedet for at nøjes med et skråsnit kan ammen skæres kileformet. Men kilen bør være lige, da det er svært at få barken til at slutte tæt til en »trekan­tet« podekvist.

Man kan ofte sætte tre eller flere ammer til et enkelt træ.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.728 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her