Logo

Enkønnet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Enkønnet

 

Enkønnede blomster har enten hanlige eller hunlige formeringsorganer. Hanblomsterne har fuldt udviklede støvdragere med støvknapper, som in­deholder blomsterstøvet. Hunblom­sterne har kun fuldt udviklede støvveje med støvfang, griffel og frugtknude. Findes de to slags blomster på hver sin plante, kaldes planterne særbo eller tvebo, fordi kønnene »bor« hver for sig. Findes der både han- og hun­blomster på den samme plante, kaldes den sambo eller enbo.

Nogle planter har både hanblomster, hunblomster og blomster, som er tve­kønnede. Sådanne planter benævnes flerbo. Hos planter, som er sambo eller flerbo, er der intet besvær med frugtsætningen; men hos planter, som er særbo, skal man sikre sig, at man har planter af begge køn, hvis man ønsker frugt.

Vil man plante buske eller træer som havtorn, humle og kristtorn og ønsker man frugt på hunplanterne, må man sikre sig, at man også har hanplanter eller at der i hvert fald findes hanplan­ter i nabolaget. Også planter som fx pil og aftenstjerne er enkønnede eller diøciske.

Ønsker man kun et plantested, kan man plante en han- og en hunplante i samme plantehul og derved sikre be­støvningen. Man kan også pode grene af en hanplante på grene af hunplan­ten.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (23 stemmer)
Siden er blevet set 3.019 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
262931-03-2014 09:11:54 Mikkel Krabbe
Hvad er aftenstjerne - det kunne jeg godt tænke mig en forklaring på?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?