Logo

Forkim

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Forkim

Af bregnebladets sporer udvikles et hjerte­formet blad, en forkim, med hanlige og hunlige kønsorganer. Den befrugtede æg­celle danner en ny bregneplante.

 

En forkim er en ganske lille plante, hvis funktion er at danne kønsorganer. Forkim dannes ved spiring af bl.a. bregne- og padderok-sporer. Mange forkim er spinkle og bladagtige; hos bregnerne er de som regel hjertefor­mede. Nogle forkim har kun en kort levetid, men hos ulvefodarterne udvik­ler de sig i 6-9 år, før de bliver kønsmodne.

På en bregneforkim dannes både hun­lige og hanlige kønsorganer. De sidder på undersiden, og når denne bliver våd, frigøres de modne hanlige køns­celler på forkimens overflade. De be­væger sig ved hjælp af en mængde små svingtråde gennem vandet hen til de hunlige kønsorganer , hvor de befrug­ter ægcellerne. Kun en af de befrugte­de ægceller på hver forkim færdigud­vikles, og fra denne vokser den ny bregneplante frem.

Padderokkernes for kim danner enten hanlige eller hunlige kønsorganer; en hunlig padderok-forkim svarer derfor direkte til den såkaldte kimsæk i en frøplantes frøanlæg. Som regel taler man dog kun om forkim hos spore­planter.

 

Forkim i vindueskarmen: De brune sporer fra undersiden af bregneblade sås på fugtigt filtrerpapir og dækkes med glas. Der udvikles en bladagtig forkim, hvorpå kønsceller og den færdige bregneplante dannes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.016 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her