Logo

Grundvand

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grundvand

Grundvand findes i varierende dybde under jordoverfladen. I jordlag med grundvand er alle porer (partikelmel­lemrum) fyldt med vand. Nedad be­grænses grundvandet af vandstandsen­de lag som klippe eller tæt sammenkit­tede lerpartikler. Opadtil begrænses grundvandet af grundvandsspejlet, hvis placering ikke er konstant, men hæves i forbindelse med nedsivning og tilstrømning af overfladevand og sæn­kes ved planternes vandforbrug og ved fordampning fra jordoverfladen. Over grundvandsspejlet er de fine jordporer vandfyldte, mens de grove porer er luftfyldte.

I tørt og varmt vejr fordamper der meget vand fra jordoverfladen, og hår­rørsvirkningen i de fine porer trækker vand fra grundvandet op til jordover­fladen. Derved synker grundvands­spejlet. I fugtigt og køligt vejr vil den del af nedbøren (regn eller sne), som kun langsomt fordamper og ikke opsu­ges af planterne, sive ned til grundvan­det og derved hæve grundvandsspejlet. Grundvandsspejlets niveau konstate­rer man ved at grave et tilstrækkelig dybt hul i jorden. Overfladen af det indsivede vand angiver grundvands­spejlets højde.

Grundvandet er ikke stationært, men søger ud til siderne mod lavereliggende områder. I søer og andre vandfyldte arealer ligger grundvandsspejlet over jordoverfladen, i fugtige enge umid­delbart under overfladen. Planterødderne vokser ikke ned i grundvandet, men standses af grund­vandsspejlet. De fleste urteagtige plan­ter trives bedst i en 70 cm dyb, grund­vandsfri jord, og buske og træer behø­ver 150 cm grundvandsfri dybde. Ved sænkning af grundvandet gennem dræ­ning kan man øge planterøddernes udviklingsmuligheder, og grundvandet kan i vækstsæsonen ved tekniske meto­der sænkes gradvis, så at rødderne »trækkes« ned med rod spidserne sta­dig lige over grundvandsspejlet, en metode, som bl.a. i Nederland benyt­tes ved avl af blomsterløg. Ved for voldsom dræning af jorden kan man til gengæld fjerne så meget vand, at alle­rede etablerede træer kommer til at lide af vandmangel og af denne årsag visner og dør. Det er bl.a. tilfældet med mange gadetræer i byerne, hvor man ved stadige byggearbejder utilsig­tet sænker grundvandsspejlet.

Ved for stærk tilførsel af gødningsstof­fer, især kvælstof og fosfor, i landbrug og havebrug kan planterne ikke optage alle næringsstofferne, som opløses i det nedadsivende regnvand, siver ned til grundvandet og forurener dette. Det forurenede grundvand føres videre til vandløb og søer, hvor overskudsnærin­gen giver anledning til unaturlig kraftig algevegetation. I det danske grund­vand findes ofte store mængder af opløst kiselsur kalk og jernforbindel­ser, der udskilles som kildekalk og okker, hvor grundvandet i form af kilder når frem til jordoverfladen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (65 stemmer)
Siden er blevet set 5.972 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her