Logo

Grundstamme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grundstamme

En grundstamme er den plante, som en anden plante (ædelriset) er podet eller okuleret på. Grundstammer for­meres ved frø, når man af frøplanter kan få et ensartet materiale med kend­te karakterer. I andre tilfælde formeres grundstammerne ved hjælp af stiklin­ger eller aflæggere.

Af grundstammer kræver man fuld­stændig ensartede planter med et kraf­tigt rodnet og med stængler eller kvi­ste, som er nemme at foretage podning eller okulation på.

 

Haverose podet på en meterhøj stamme, så kronen kommer op i »nåhøjde«.

 

Grundstammer anvendes især ved for­mering af forædlede sorter af roser, visse prydbuske samt af frugttræer. Grundstammer fremstilles i massepro­duktion i specialplanteskoler til salg både i Danmark og som eksportvare. Ved hjælp af grundstammer fremstiller man en slags dobbeltplanter, hvis top består af et såkaldt ædelris med den oprindelige plantes bedste egenskaber (smuk blomstring, værdifuld frugtsæt­ning) og med grundstammens kraftige rodnet og ensartede udvikling.

Man benytter grundstammer, hvor ædelriset fra naturens side har et svagt udviklet rodsystem, eller hvor man af praktiske eller økonomiske årsager er nødt til at anvende vegetativ formering af ædelriset for at opnå helt ensartede planter og bevare sortsegenskaberne intakte. Især inden for skovbruget er man begyndt at pode eller okulere kviste af skovtræer i den blomstrings­dygtige alder på grundstammer af unge skovtræer af samme art. Mange skov­træer udvikler først blomster og frugt i en sen levealder.

I produktionsskovbruget har man ikke tid til at afvente den naturlige frøud­vikling, især hvor det drejer sig om frø af særlig værdifulde kloner med stor hårdførhed, hurtig udvikling af værdi­fuldt ved eller ensartet kronedannelse. I arboretet i Hørsholm fremstiller man nu egetræer og bøgetræer, som takket være kombinationen af ædelris og grundstamme bærer frugt i en ganske ung alder.

Grundstamme og ædelris bør som re­gel være nær beslægtede, for at en god sammenvoksning kan foregå. Æblesor­ter podes således på grundstammer af visse vildæbler, blommer på mirabelty­per osv. Ved valg af grundstamme kan man opnå en ensartet vækstkraft af en bestemt karakter, bl.a. moderat vækst på dværgstammer, der er stiklingsfor­meret, og kraftigere vækst på de så­kaldte vildstammer, der er frøforme­ret. Ønskes træets krone hævet op over et færdselsareal, kan man ved podning indskyde en høj stamme af en beslæg­tet træart. Roser, stikkelsbær og ribs kan podes på meterhøje stammer af nærbeslægtede arter, så at den blom­strende eller frugtbærende krone kom­mer op i »nåhøjde«.

 

Vildskud fra grundstammen rives bort, så de ikke tager magten fra ædelriset.

 

Stauder med sterile blomster, ofte fyldtblomstrede sorter, som samtidig er vanskelige at stiklingeformere, kan podes på rodskud af frøformerede ar­ter inden for samme slægt, bl.a. de fine have sorter af brudeslør.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (15 stemmer)
Siden er blevet set 3.540 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
226227-06-2012 18:23:25 Flemming. Christensen
Klart og illustrativt.
226326-04-2010 14:58:48 Lykke
Jeg ville gi' artiklen 6 stjerner, men da jeg klikkede på den 1. reagerede den som jeg kun ville gi' den 1 stemme. Og det var bestemt ikke meningen, da artiklen var meget informativ for mig.
Venligst Lykke :)

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her