Logo

Honningdug

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Honningdug

Honningdug (her på fuchsiablade) er de sukkerholdige eks­krementer fra bladlus og skjoldlus og kan om sommeren dække blade og grene på træer og vegetationen under dem som et fedtet, glinsende lag, der ud på sensommeren kan blive næsten blæk sort. Bladlusenes ringe udnyttel­se af næringen i den plantesaft, de opsuger, medfører, at honningduggen ved udskillelsen er ret næringsholdig. Den kan derfor fungere som vækst­grundlag for de mørke skimmelsvam­pe, der under navnene sodskimmel eller branddug er skyld i, at mange planter, f.eks. blade og frugter af æble og blomme, får et lidt ulækkert udse­ende hen på sommeren. Ligeledes til­trækkes bier, fluer, gedehamse og snegle ofte af det søde lag, og visse myrer opsøger og beskytter bladluse­kolonierne for at kunne »malke« luse­ne for honningdug, som udgør en vig­tig del af myrernes føde.

I forbindelse med meget store mæng­der af bladlus kan honningduggen svække planterne, fordi bladenes spal­te åbninger stoppes til; oftest er det dog kun de sorte skjolder, der generer. Det er i praksis næsten ugørligt at rense bladene for honningdug, når den først er udskilt; man må satse på bekæmpel­sen af bladlusene i foråret og forsom­meren.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (17 stemmer)
Siden er blevet set 6.489 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
292510-09-2013 16:04:51 Lenee Grue
Hvordan bekæmper man disse bladlus i foråret når de har sat sig i et 20 meter højt rød hestekastanje træ? De sidste par år har det været umuligt at være i min have pga af honningduggen, havemøbler og græsplæne er så fedtet og klistret. Skal jeg have fat på en skadedyrs bekæmper når det er i et så stort et træ?

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her