Logo

Jordpotter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Jordpotter

Jordpotter anvendtes tidligere i vid udstrækning på planteskoler og i erhvervsgartnerier under formeringsar­bejdet. De blev fremstillet af en næ­ringsrig jordblanding, bestående af tørvestrøelse, muldjord og, i visse til­fælde, komposteret staldgødning. Blandingen blev sammenpresset let og potterne tilvirket således, at der op­stod et hul i midten, hvori man enten såede eller udpriklede planterne. Ved roddannelsen gennemvævede de nye rødder jordpotten og kunne derved udplantes direkte på friland uden den sædvanlige vækststandsning.

Senere er denne potte afløst af potter fremstillet udelukkende af tørvestrøel­se. Disse er udformet som egentlige potter, hvori man fylder den ønskede jordblanding til formålet. Rodtilvæk­sten vil ligeledes ske igennem pottens sider.

Stenuldsblokke udskåret som ternin­ger danner i dag grundlag for jordpot­ternes rodvækstprincip. Tilvæksten fo­regår på samme måde gennem det sterile og porøse materiale, der helt gennemvæves af de nye rødder. Ved »ompotning« af planter i stenuldsblok­ke anbringes blokken i en udhulning i en større blok, hvor rødderne nu har mulighed for at udvikle sig til alle sider. Ved udplantning af planter i stenuldsblokke i almindelig jord må man være opmærksom på stenuldens og jordens forskellige porøsitet. Der må da vandes særlig omhyggeligt, så rodklumpen ikke tørrer ud. Se også artiklen Kunst jord.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.696 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!