Logo

Jordprofil

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jordprofil

En jordprofil er et lodret snit i jord­bunden, normalt udtrykt i en skema­tisk tegning, der registrerer de enkelte jordarters lagtykkelse og dybde under overfladen. Det er meget almindeligt, at man med et stort bor foretager prøver i ofte mange m's dybde for at vurdere, om jordbunden er egnet som underlag for en planlagt bygning, en bro eller en vej, og for hver boring optegnes en profil.

Man får også via profilerne oplysnin­ger om, hvorvidt der f.eks. findes vandstandsende lag eller lag, der vil give særlige kvaler under de normalt meget betydelige jordflytninger, som foregår i forbindelse med større bygge- ­og anlægsvirksomhed.

Et tydeligt billede af de naturligt fore­kommende lagdelinger kan man få ved at iagttage de store udgravninger til bygninger eller veje, eller i grusgrave, hvor lag af finere og grove re materialer veksler med dybden under overfladen. Også for plantedyrkning kan kendskab til jordprofiler udover viden om muld­lagets tykkelse have betydning. De fleste planter udvikler således under gode forhold deres rodnet langt dybere ned end i selve muldlaget. Er der imidlertid et lag groft sand eller grus eller et tæt, vandstandsende lag ret nær overfladen, begrænses rodudviklingen, og planternes vandreserver bliver util­strækkelige til, at de kan modstå tørke­perioder.

I så fald kan en afrømning af muldla­get, fulgt af en omhyggelig opblanding af de underliggende lag, så den naturli­ge lagdeling brydes, give en betydelig øget dyrkningsværdi. Når muldlaget lægges på igen, bør man også i dets

underste del tilstræbe nogen opblan­ding med underjorden for at undgå de skarpe skel mellem jordlagene. I prak­sis vil haveejeren altid få problemer med lagdelt jord og vandstandsende lag efter byggearbejder eller større opgravninger for kabler eller rørled­ninger.

 

Jordprofil af hedejord, hvor man tydeligt ser lagdelingen med aldannelse og sand af forskellig kornstørrelse.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (11 stemmer)
Siden er blevet set 3.222 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
647209-08-2016 11:08:08 TreffitAsia
TreffitAsia- Find wife from Asia | Löydä vaimo Aasiasta. http://www.treffitasia.com/

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal være statsminister ved et blåt flertal ved næste valg?


Effektiv reklame - klik her