Logo

Kvist

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kvist

Kvist med efterårsfarvet løv af mongolsk lind (Tilia mongolica).

De helt unge, et til to år gamle skud på træer og buske kaldes i almindelig sprogbrug kviste. Med et mere fagpræ­get udtryk kalder man de unge skud fra vedplanternes seneste vækstsæson for årsskud. Som regel er årsskud bløde, mere eller mindre urteagtige og tit helt grønne, som man f.eks. kender det fra hyld. Også nåletræernes årsskud er blødere end skuddene fra forrige vækstsæson og fremtræder om foråret smukt lysegrønne, bl.a. på mange graner.

De nye kviste, årsskuddene, modnes i løbet af sommeren. Ved modningen anlægges de knopper, der skal danne næste års skud. Desuden danner vækstlaget ved og sivæv. Veddet er et lag celler, hvis vægge er fortykket med vedstoffet lignin og som står i forbin­delse med hinanden ved hjælp af store porer. Veddet står for vandtransporten i kvisten; transporten af næringssalte og stofskifteprodukter sker først og fremmest i sivævet, hvis celler er tynd­væggede og stofrige. Yderst på års­skuddet anlægges et korklag, som er­statter den oprindelige overhud, når kvisten ved sin tykkelsesvækst spræn­ger denne. Hvis årsskuddet er kraftigt, anlægges korken allerede det første år; men er det lille og tyndt, dannes korken ofte først i skuddets 2. eller 3. leveår.

Hos nogle vedplanter modnes årsskud­det kun i en del af sin længde, mens den bløde, umodnede del afkastes sammen med bladene om efteråret. Det sker hos gyvel, der sammen med andre buske af samme type kaldes en halvbusk.

Både i have- og skovbrug benytter man de unge kviste til forædling eller for­mering ved stikning og podning. Kæm­pethujas frøplanter angribes nemt af thujaens skivesvamp, men det gør års­skuddene ikke. Derfor formerer man som regel kæmpethuja ved stiklinger, taget fra kronen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.890 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her