Logo

Lokalplaner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Lokalplaner

Med »Lov om kommuneplanlægning« har Folketinget sikret borgerne en be­tydelig indflydelse på kommunernes fremtidige fysiske miljø, dvs. alle de ydre påvirkninger, vi får fra vore omgi­velser i bredeste forstand.

Hver kommune skal have en »kommu­neplan«, som udstikker de overordne­de rammer med hensyn til befolknings­tal, arealanvendelse, serviceniveau og miljø.

Før et nyt bygge- eller anlægsarbejde sættes i gang, skal der foreligge en lokalplan, ligesom en lokalplan kan udarbejdes for at fastholde et områdes hidtidige karakter og funktion. Lokal­planen skal dels sikre, at forestående aktiviteter er i overensstemmelse med kommuneplanen, dels at der sker en rimelig afvejning af offentlige og pri­vate interesser; men først og fremmest skal lokalplanforslaget muliggøre, at borgerne kan tage stilling til planen. Kommunen må derfor i tegninger, fo­tos og motiverende beskrivelse billed­liggøre planens hensigter og konse­kvenser, og byrådet skal efter sin be­handling offentliggøre planen for at få borgernes eventuelle kommentarer. I den lokale presse skal byrådet be­kendtgøre, hvor og hvor længe planen er lagt frem og hvordan den kan er­hverves.

En lokalplan kan og bør i henhold til lovens § 18 indeholde en række be­stemmelser, som fastlægger områdets karakter og funktion, og det kan f.eks. for et haveboligområde strække sig lige fra områdets overordnede vej- og sti­betjening til fastlæggelse af farven på tagsten og udvendigt træværk. Det er altså ikke sikkert, at et hvilket som helst typehus kan bygges på netop den grund, man har udset sig.

Lovens § 18 tillader også bestemmelser for træer og grønne planters indvirk­ning på det fremtidige miljø; men det er vanskeligt at formulere sådanne krav, når også planternes vækstvilkår og deres udviklingstid skal tages i be­tragtning. De mange store træer, der præger lokalplanernes tegninger og »bærer« miljøet, er derfor ikke sikret virkeliggørelse.

Da en lokalplan må regnes at give et fuldstændigt overblik over de forplig­telser og rettigheder, man har som borger og grundejer i et givet område, er det vigtigt at kende lokalplanens indhold. Der vil gå mange år, før alle, også tidligere udbyggede, områder er belagt med lokalplaner; indtil da gæl­der tidligere udarbejdede byplanved­tægter, som også kan erhverves i kom­munens tekniske forvaltning.

 

Lokalplaner drøftes 1984.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 999 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!