Logo

Lugning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lugning

Ved lugning eller håndlugning forstås fjernelse af urteagtigt ukrudt med hån­den. Lugning anvendes, hvor det skøn­nes, at langskaftede redskaber eller motordrevet kultivator vil volde ska­der på kulturplanterne.

Lugningen foretages, for at ukrudts­planter ikke skal tage vand, næring og lys fra kulturplanterne, ikke mindst ved formering af disse. Her er det fortrinsvis enårige ukrudtsarter, der indfinder sig. I veludviklede plantnin­ger vil især flerårigt ukrudt true kultur­planterne eller forstyrre deres skøn­hedsvirkning. Såvel for de enårige ukrudtsarter som for flerårige er det vigtigt, at de bekæmpes, inden de når at sætte frø; ellers bliver arbejdet man­ge gange større de følgende år. Det er ikke altid nødvendigt at fjerne ukrud­tet fra bedet; blot det er ordentlig løsnet, tørrer det ihjel. Men ukrudts­planter, der er så nær frøsætning. at de kan afmodne deres frø, må fjernes og ikke anbringes i kompostbunken. Når det gælder flerårigt ukrudt, kan en varig virkning kun opnås, hvis også rødderne fjernes. Rødderne af flerå­rigt ukrudt som nælder, kvikgræs og skvalderkål må heller ikke kastes på kompostbunken.

Lugning anvendes især mellem bred­såede frøplanter og i bede med bund­planter med rodslående udløbere som f.eks. vedbend. Ved rækkesåede frø­afgrøder kan man ofte anvende et langskaftet hakkejern mellem rækker­ne, men inde i rækkerne må der hånd­luges, eventuelt i forbindelse med ud­tynding af kulturplanterne. Der findes metoder til enkeltfrø-såning, som kan begrænse lugearbejdet betydeligt.

Til hjælp ved håndlugningen findes kortskaftede redskaber, som tjener til at løsne jorden, så at fingrene kan komme til at fjerne ukrudtet. Mest almindelige er lugeklo (billede), lugegaffel, lu­gekniv og lugebøjle; men der findes også små hakker og skuffejern, svaren­de til de gængse langskaftede redska­ber.

Det værste ved lugearbejdet er den ubekvemme arbejdsstilling; en lav sid­deskammel og et polstret bræt til at knæle på kan dog gavne meget. Der findes i handelen en særlig skammel, der ved vending giver to forskellige højder. Skamlen hviler på jorden med kraftige bøjler, som er nemme at gribe i. Se også Hakkejern og Skuffejern.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.809 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her