Logo

Lys

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lys

Lys er elektromagnetisk energi, som for Jordens vedkommende især kom­mer fra Solen, der får sin energi fra en lang række kerne reaktioner. Denne energi udstråles i verdensrummet, og Jorden opfanger en lille del deraf.

For planterne er lyset en livsnødven­dighed; det er lysets energi, som gør, at bladenes grønkorn kan optage luf­tens kuldioxid og vandet fra rødderne og danne sukker og ilt, fotosyntesens resultater (se artiklen Assimilation). Lyset har desuden indflydelse på plan­ternes længdevækst, hvor det virker hæmmende, og på planternes dannelse af blomsteranlæg. For planternes assi­milation er det især de røde stråler, som er vigtige, mens det er de blå stråler, som regulerer væksten. For svagt lys gør planterne ranglede, og sidelys får dem til at vokse skævt. På en rigtig klar dag kan indstrålingen af varme og lys blive større, end planter­ne kan lide. I varmen kan det knibe at holde trit med fordampningen fra bla­dene. Er lyset for stærkt, kan det gå ud over assimilationen, selvom der skal meget til, før der opstår skade.

Lysets styrke og varmegivende evne er ikke blot afhængige af vand eller andre forurenende partikler i luften; Solens højde over horisonten spiller tillige en stor rolle. For lysets virkning i et drivhus har glassets kvalitet og hæld­ning i forhold til Solen meget at sige. Er glasset af god kvalitet, uden blærer, jævnt og dertil rent, kan man regne med, at falder strålerne vinkelret ind på glasfladen, passerer ca. 90% af lyset; er vinklen derimod f.eks. 60°, vil kun ca. 82% af lyset passere glasset.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.806 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her