Logo

Makro­næringsstoffer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Makronæringsstoffer er de grundstof­fer, som er nødvendige for planterne i større mængder: kvælstof, svovl, fos­for, kalcium, kalium og magnesium, der hver for sig udgør mindst 0,1 % af planteasken, når planterne brændes. Mineraljorder indeholder ofte store mængder af kalium og magnesium, mens humusjorder ikke indeholder disse stoffer; til gengæld har humus­jord stor evne til at holde på dem, når de tilføres som gødning. Gødningstilførslen afhænger dels af planternes behov for grundstofferne, dels af intensiviteten af plantedyrknin­gen på stedet og dels af jordbundens evne til at binde stofferne, ion-byt­ningsevnen og surhedsgraden.

Fosfor er kun tilgængelig for planterne på neutral jord, men er fastbundet til jorden ved både for højt og for lavt reaktionstal. Luftens kvælstof bindes af bælgplanternes knoldbakterier, hvorfor kvælstofgødning ikke er nød­vendig til disse planteslægter.

Som ved al gødskning bør tilførsel af makronæringsstoffer kun ske efter en analyse af jorden og/eller bladene. Ma­kronæringsstofferne tilføres sjældent alene, men gerne sammen med mikro­næringsstoffer, afhængigt af plantekul­turernes krav hertil.

Se også artiklerne Gødningsstoffer, Jordanalyse, Jordarter, Jordtræthed, Kunst jord og Mikronæringsstoffer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,1 (16 stemmer)
Siden er blevet set 5.966 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her