Logo

Mellempodning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mellempodning

Ved podning kan man komme ud for, at sammenvoksningen mellem grund­stamme og ædel ris ikke bliver god nok, selvom arbejdet er rigtigt udført. Årsagen er som regel den, at de to dele af den ønskede plante ikke passer godt nok sammen biologisk, et fænomen, som kaldes ufordragelighed eller inkompabilitet.

Blandt vore kulturplanter kendes den­ne ufordragelighed især hos pære og blomme. Hos blomme kommer man ud over problemet ved at vælge en grundstamme, som alle sorter kan slå an på. Hos pære er man mere nøjereg­nende med at få en vækstmæssig pas­sende grundstamme.

For ikke at få for stærktvoksende og sentbærende pæretræer formeres man­ge sorter på den svagtvoksende grund­stamme kvæde A. Der er intet besvær med at få en god sammenvoksning, når det gælder sorter som 'Bonne Louise', 'Clara Friijs' og 'Pierre Corneille'; dis­se sorter er fordragelige. 'Clapps Favo­rite', 'Grev Moltke', 'Charneau' og 'Williams' er derimod mere eller min­dre ufordragelige, hvorfor direkte pod­ning kan mislykkes.

 

 

Vil man være sikker på et godt sam­menvoksningsresultat ved podning af en af disse sorter på kvædegrundstammen, sætter man et stykke fra en af de fordragelige sorter ind mellem grund­stammen og podekvisten; til dette brug er 'Clara Friijs' meget brugt. Mellempodning kan udføres ved, at man det første år sætter mellemsorten i grundstammen og så poder den ønske­de sort på mellemstammen det følgen­de år. Det betyder selvsagt en forlæn­gelse af den tid, træet skal stå i plante­skolen, og det fordyrer planten. Ved kopulation udføres mellempodningen ved, at man først poder mellemsorten på grundstammen og derefter straks den ønskede sort på mellemsorten. Mellemsorten skal da være skåret til i begge ender, og for at undgå sortsfor­virring må mellemstykket ikke have knopper. Arbejdet kan også udføres ved, at man først poder sorten på mellemstykket og derpå poder samlin­gen på grundstammen.

Formerer man ved okulation, sætter man først en tynd flis af mellemsorten på plads under barken i T-snittet og oven på dette øjet fra sorten. Man må hele tiden sørge for, at vækstlagene har så stor berøringsflade som muligt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.130 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?


Effektiv reklame - klik her