Logo

Mergel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mergel

Mergel er en kalkholdig jordart, der anvendes i land- og havebrug som grundforbedringsmiddel for at regule­re jordens surhedsgrad i basisk retning.

 

  

Mergel findes i Danmark aflejret efter sidste istid på hav- eller søbund og består af kridtpartikler, muslinge­skaller og sneglehuse; kalken er op­blandet med lerpartikler, sand og til tider sten. De steder, hvor mergelen ligger øverligt og har et stort indhold af kalk, brydes den. Ved salg skal kalk­mængden opgives i kg pr. rumfangsen­hed i den foreliggende våde tilstand, ikke af tørvægten, da mergel kan inde­holde store mængder vand. Ved tilfør­sel af mergel ses ofte en gødningsvirk­ning, idet jordens bundne næringsstof­fer frigøres af kalken. Mergel anven­des kun, når man har mistanke om kalkmangel og lavt pH og aldrig før en jordbundsanalyse. Da der er en del uvirksomme fyldstoffer i mergel, an­vender man i dag, ikke mindst i have­brug og gartneri, i stedet for mergel den såkaldte jordbrugskalk, der er fin­delt kridt. Ved opdukken af kalk­trangsplanter som vild stedmoder og gul okseøje er det klogt at få undersøgt jordens pH (surhedsgrad), idet plante­sygdomme som kålbrok, rodbrand og gummiflåd trives bedst i sur jord.

 

Se også artiklerne Indikatorplanter, Jordanalyse, Jordarter, Jordstruktur, Kalk, Kalkbundsplanter og Surbunds­planter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (25 stemmer)
Siden er blevet set 4.784 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her