Logo

Mycelium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mycelium

Ordet mycelium er afledt af græsk mykos = svamp; og myceliet udgør den væsentligste del af næsten alle svampe. Det består af en mængde tynde, forgrenede tråde, hyferne. Dis­se er hos højere svampe, f.eks. rørhat­te, opdelt i celler; men hos alle de primitive, f.eks. skimmelsvampene, er hyferne udelte. Mycelietrådene gen­nemvokser det medium, som svampen lever af, og optager næring fra det. Nogle svampe lever som snyltere i levende væv, og deres mycelium vok­ser ofte helt ind i værtens celler. Andre kan også leve af værtens døde væv, mens nogle udelukkende lever af dødt væv. Endelig er der visse svampe, som lever meget tæt sammen med andre planter uden at skade dem. Lav består således af en svamp, hvis mycelium indeslutter encellede alger, og mange træers rødder er omsluttet af en kappe af mycelietråde. Disse forgrener sig mellem rodbarkens celler og sender somme tider »sænkere« ind i cellerne. Trærødderne ændres ved svampens til­stedeværelse og danner mykorrhiza, »svamprod«. Myceliet optager kulhy­drater fra træet, som til gengæld mod­tager kvælstof fra svampen. Også man­ge hatsvampe som champignons og rørhatte er mykorrhiza-dannere.

 

Formering: Af nogle svampe kender man kun myceliet, idet de næsten udelukkende har ukønnet formering, som foregår ved, at myceliet afsnører svær­mesporer; skurv på frugt dannes af den slags svampe. Andre svampe har desuden kønnet formering.

Se også artiklerne Heksering, Svampe, Svamprod.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.640 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken fridag er det bedst at undvære?

Effektiv reklame - klik her