Logo

Mykoplasma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mykoplasma 

En række plantesygdomme, som man tidligere troede forårsaget af virus, har vist sig at være fremkaldt af småpartik­ler af nærmest protoplasmanatur. De kaldes mykoplasmalignende organis­mer (MLO) og er de mindste organis­mer, der hidtil er opdaget. De kan kun erkendes i elektronmikroskop under stor forstørrelse. De findes ofte i plan­tebarkens sikar, hvor de blokerer næringstilførsel og transporten af affalds­stoffer. Planterne bliver dværgagtige med gule blade, ufrugtbare og med tæt vækst. Sygdommen overføres med cikader og af snylteplanter som nældesil­ke. Dværgsyge hos hindbær og gummived hos æble, der tidligere blev anset for virussygdomme, viser sig at være fremkaldt af mykoplasma. Der arbej­des kraftigt for at blotlægge årsagsfor­holdet; men indtil de endelige resulta­ter foreligger, vil en skærpet sundheds­kontrol være tilstrækkelig i Danmark. I troperne er det værre, idet det ser ud til, at kokospalmen er ved at uddø i en stor del af verden p.gr. af mykoplasma-sygdomme.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.004 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
87815-04-2012 07:50:46 Karsten Kemp
Jeg synes, det er meget prisværdigt, at der kommer den slags videnskabelige landvindinger her i en kort form, så man bliver orienteret om deres eksistens. Det kommer måske også i aviserne, hvor det næppe bliver så udførligt, men mere kørende på nyhederne i det, og så måske også i Illustreret VIdenskab o.l. steder. Kokospalmens skæbne er en slem nyhed for de berørte kulturer, fordi den indgår både i mange retter og også tjener som tømmer, hvorudover den med sin spredning grundlægger plantevækst på små øer og er en vigtig del af landskabet mange andre steder. Det kan selvfølgelig også blive slemt herhjemme, hvis mere almindelige insekter begynder at sprede det.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her