Logo

Plantekåring

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Plantekåring

Bøg (Fagus) er blandt de planter, der er kåret i Danmark. Plantekåring foretages i Danmark af Frøkildeudvalget, der er sammensat af repræsentanter for faglige statsinstitu­tioner, myndigheder, organisationer og foreninger, der arbejder med forsk­ning, forsøg, rådgivning, planlægning, planteproduktion og plantning i det danske landskab. Kåring af plantear­ter, der er specielt egnede til forstlige formål, foretages af Statens forstlige kåringsudvalg, mens plantearter, der specielt er egnede til landskabsplantning, kåres af Statens kåringsudvalg for landskabsplanter.

Disse kåringer foretages oftest på frø­formerede plantearter, der vokser vildt i den danske natur samt plantede be­voksninger og egentlige frøavlsplant­ninger. Der lægges ved kåringen især vægt på, om den udvalgte plante eller beplantning er sund og ikke klimaska­det i særlig grad.

Desuden stilles der forskellige krav til plantens ydre egenskaber (frøkildens fænotypiske egenskaber) såsom frodig­hed, lige stammer, rigelig frugtsæt­ning, bladstørrelse. sent løvfald, tidligt løvspring eller lignende. Efter udvæl­gelsen af frø kil den skal denne isoleres fra fremmede pollenkilder, såfremt disse medfører en væsentlig risiko for krydsbestøvning. Desuden må frøkil­den være tilgængelig eller kunne gøres tilgængelig med henblik på frøhøst­ning.

Frøet udsås herefter, og afkommet fra den kårede frøkilde godtgør derpå, om de forventede egenskaber opfyldes. Gør de ikke det, bortfalder kåringen. I modsat fald klassificeres frøkilden som afprøvet materiale, hvor moderplan­tens egenskaber reproduceres gennem afkommet.

Herefter tilses frøkildens sundhedstil­stand, dens almene tilstand samt dens opretholdelse af kriterierne for god­kendelse. Sidstnævnte arbejde foreta­ges af Frøkildeudvalgets synsgrupper. De i Danmark kårede planter er ahorn (Acer), avnbøg (Carpinus), birk (Betu­la), bjergfyr (Pinus mugo), bøg (Fa­gus), eg (Ouercus), gyvel (Cytisus), havtorn (Hippophae), kirsebær (Pru­nus), rose (Rosa) og tjørn (Crataegus).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.324 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her