Logo

Plantepatent

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Plantepatent

Planteforædleren med nogle rosennyheder, før de indsendes til bedømmelse hos Planteny­hedsnævnet.

Enhver person, der her i landet eller i udlandet har frembragt en planteny­hed, kunstigt eller spontant, kan opnå en juridisk bindende planteforædlings­ret, gældende for denne plante. Reg­lerne er ensartede i de fleste stater. For at opnå denne ret skal plantenyhe­den imidlertid opfylde visse betingel­ser. For det første skal den ved mindst en egenskab kunne skelnes fra enhver anden planteart, der var kendt på det tidspunkt, hvor der ansøges om be­skyttelse. Af disse egenskaber kan bl.a. nævnes plantens bygning, form og farve, modstandsdygtighed eller ind­hold af særlige tørstoffer, olier eller andet. Desuden må nyheden være til­strækkelig ensartet, og endelig må den være stabil i sine særlige egenskaber under en opformering, så at det er muligt også for andre at foretage opformering på baggrund af forædlerens vejledning.

Ønsker man en sådan forædlerret, op­nås den i Danmark ved at indsende mindst 10 stiklinger til en forsøgssta­tion under Plantenyhedsnævnet. Her foretages den fornødne stikning et års tid før naturlig blomstring, og bedøm­melsen af den anmeldte karakteregen­skab vil ske efter en såkaldt guide-line, indeholdende 56 punkter. Plantenyhedsnævnet fører samtidig dagbog, hvori anmeldelser om beskyt­telse indføres umiddelbart efter, at nævnet har modtaget anmeldelsen. Desuden føres et plantenyhedsregi­ster, hvori den anmeldte plantenyhed optages, når det er konstateret, at den opfylder betingelserne for optagelse. Nyheden indgår derpå i et planteny­hedsarkiv, og forædleren betaler et beløb for forædlingsretten, samtidig med at han modtager et nyhedsbrev. Retten varer i 15 år plus de 2 år, det tager at undersøge de anmeldte karak­teregenskaber.

Plantenyhedsnævnet kan imidlertid, også uden prøvedyrkning her i landet, godkende en plantenyhed, hvis ny­hedsafprøvningen er foretaget under den internationale konvention for beskyttelse af forædlerrettighederne (UPOV).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (8 stemmer)
Siden er blevet set 1.527 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her