Logo

Pottejord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pottejord

Om foråret ompottes stueplanterne i ny jord i en lidt større potte end den gamle.


Dyrkning af kulturplanter kræver kendskab til, hvilke jordbundsforhold de enkelte plantearter er tilpasset til under naturlige forhold. Dette kraver specielt for potteplanters vedkommen­de aktuelt, idet de kun kan udnytte plantenæringen i potten, men ikke sen­de rødderne uden for potten for at supplere næringsoptagelsen. Humusindholdet skal som regel være ret højt for at sikre det bedst mulige mikroliv og dermed en rimelig ned­brydning af organisk stof i jorden. Samtidig får jorden en god evne til at fastholde jordvæsken, i hvilken de nødvendige næringssalte er opløst.


Jordstrukturen har ligeledes stor be­tydning for den enkelte kultur, idet mange bjerg- eller alpeplanter helt er afhængige af en god, veldrænet jord med den deraf følgende høje ilttilgang. Andre planter trives bedst i jord, der består af mindre partikler i tættere lejring og med mindre luftskifte. Surhedsgraden, jordens pH-værdi, er ofte den faktor, der sætter grænserne for plantevæksten.


Alle planter vokser i naturen inden for ganske specielle intervaller af surhedsskalaen og er der­for som pottekultur særdeles følsomme over for en for høj eller lav pH-værdi. Denne skala går fra 3 til 14, og værdier omkring 6,5-7,0 regnes som neutrale, mens værdier under 6,5 er sure, og værdier over 7,0 er alkaliske, dvs. kalkholdige. De fleste plantearter vok­ser bedst i jord med pH på omkring 5,5-6,5.


Læs om muldrig pottejord


Potteplanter se stueplanter
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 8.021 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1232404-08-2018 11:21:05 haveABC
Om Pottejord nr. 2 - Læs om muldrig pottejord (www.haveabc.dk/26/--muldrig-pottejord)
1232304-08-2018 07:31:05 Tine Andersen
I flere artikler refereres der til “pottejorden nr. 2” ( eller et andet nummer). Jeg kan ikke finde nogen forklaring, og har aldrig set numre på pottemuld i forretninger eller havecentre?
220016-07-2012 10:30:34 una
Jeg har skaffet meg et eksemplar av stuelinn. Den skal ha kraftig jord. Hva består kraftig jord av? Tusen takk for svar. una
220123-10-2011 08:43:15 georg pedersen
hvordan skærer jeg min nerie tilbage den er blevet alt for stor

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her