Logo

Pyramide

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

En pyramide er i planteverdenen en busk eller et mindre træ, der kunstigt er formgivet som en pyramide. For­men fremkommer således ikke ved en normal udvikling af plantens naturlige udseende, men skyldes udelukkende klipning samt op- og indbinding af plantens hoved- og sidegrene.

For at opnå en harmonisk og regel­mæssig plantepyramide er det nødven­digt allerede fra plantens tidligste leve­år at udvælge, beskære og opbinde de velegnede grene. Hovedgrenene, der helst skal sidde i regelmæssige etager rundt om stammen, skal have en lodret afstand indbyrdes på 60 cm; fra disse hovedgrene udvælges lodrette sidegre­ne, der under formgivningen afklippes over ca. 10 blade. I løbet af nogle vækstår vil plantens form blive pyrami­delignende , og den fortsatte vedlige­holdelse kan derefter hovedsagelig be­stå i en enkelt sommerbeskæring; dog må der tages højde for vintermåneder­nes tyngende snemængder. idet pyra­midens grene må indbindes til hoved­stammen for at undgå skader fra sne­tryk. Om foråret fjernes denne indbin­ding på ny.

Imidlertid er ikke alle plantearter lige velegnede til en sådan formgivning. Tidligere anvendtes pyramideformen ofte i frugtavlen. især ved dyrkning af finere pæresorter; men pyramidebe­skæring anses nu for forældet. Blandt prydplanterne ses ofte stedsegrønne plantepyramider af buksbom (Buxus sempervirens) og taks (Taxus baccata); men andre moderat voksende plante­arter lader sig forme med held. Hur­tigtvoksende arter kræver langt mere vedligeholdelse og har større mulighed for at bryde ud af den påtvungne form og søge hen mod deres naturlige form. Se også artiklen Formklipning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.193 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Om tørklædeforbud i skoler?Effektiv reklame - klik her