Logo

Slimsvampe - Myxomycetes

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Slimsvampe - Myxomycetes

En slimsvamp med stilkede, cylindriske sporangier. Slimsvampene udgør en gruppe organismer, der ikke er særlig artsrig og hvoraf de fleste er landplanter. Gruppen er nær beslægtet med slimdyrene og burde egentlig ikke placeres i Planteriget; men da arterne med hensyn til vækst og forplantning minder meget om sporeplanterne som svampe m.fl., er de ført hen under disse.

Hos slimsvampene omdannes og gen­nemløber organismen flere forskellige faser i sin livscyklus. De fleste udvik­lingstrin kan kun optræde, når der er tilstrækkelig fugtighed til stede i form af regndråber og dug; kun i det stadi­um, hvor sporeholdere (sporangier) og sporer udvikles, søger organismerne til mere tørre steder.

Udviklingen kan inddeles i forskellige stadier.

1. stadium. I sporestadiet består indivi­det kun af en lille, nøgen, encellet og enkernet, ofte rund spore. Fortil har sporen en kort og en lang, piske formet svingtråd, ved hvis hjælp den bevæger sig. Sporen kan ses under mikroskop og bliver 5-10 mikrometer stor (l mi­krometer = 1/1000 mm). Sporen deler sig adskillige gange og kan danne store kolonier.

 

2. stadium. I dette stadium forsvinder svingtrådene; cellen bevæger sig ved krybende bevægelser og kaldes en myxamøbe. Den har en kerne og en pulserende vakuole, og efter gentagne delinger dannes et fint slimlag, der tydeligt kan ses under mikroskop.

 

3. stadium. Hos de typiske slimsvampe smelter derpå flere celler sammen og danner et mangekernet legeme (plas­modium), der kan have forskellig størrelse, men oftest kun bliver millimeter­stort. Plasmodierne er hvidlige eller har klare pastelfarver. De bevæger sig ved hjælp af en armdannelse eller »falsk fod« (pseudopodium) og kan optage næring på samme måde som amøber.

 

4. stadium. Endnu er forvandlingen ikke fuldført, idet mange slimsvampes plasmodium omdannes til et stadium, hvor spore holdere og sporer (sporan­gier) udvikles. Sporeholderne er ofte ustilkede, stærkt farvede og runde eller cylindriske. I indret sker en halvering af kromosomtallet (reduktionsdeling), hvorefter der dannes mange små, kug­leformede hvilesporer med tyk væg. Når disse sporer spirer, starter en ny livscyklus.

 

I stærk forstørrelse er de fleste slimsvampe både smukke og spændende, men mange af dem er skadelige for havens planter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.972 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her