Logo

Snortræer - Kordon-espalier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Snortræer - Kordon-espalier

Snortræer er en espalierform, hvor træerne kun har en stamme eller ho­vedgren. Denne espalierform er især anvendelig til fritstående espalier for æbler og pærer og til vin, som står op ad en mur eller dyrkes under glas.

 

Anlæg og plantning: Til fritstående espalier graves kraftige stolper ned med 3-5 m's mellemrum; stolperne skal være så lange, at espalieret bliver mindst 2,5 m højt. Med en indbyrdes afstand på højst 50 cm trækkes vand­rette tråde af kraftig, plasticbelagt stål­tråd. Træerne, som skal plantes ved espalieret, skal være etårige og forme­ret på en svag grundstamme, æblerne helst på 'M IX' og pærerne på 'Kvæde A'. Planteafstanden skal være 60-75 cm, og der bør plantes, så at træerne har en hældning på 45°. For at støtte de unge træer bindes der kraftige bambus­stokke eller lignende til espalierets tråde ved hvert træ og med den ønske­de hældning; det er til disse stokke, træerne bindes ind, ikke til trådene.

Pleje: Det første år bør der ikke ske anden beskæring, end at uønskede si­deskud kortes ind. Især er det vigtigt, at topskuddet ikke røres, for det skal blot vokse videre, ikke danne grene til en krone.

Den svage grundstamme i forbindelse med træernes hældning gør, at væksten bliver meget moderat. I løbet af som­meren bindes topskuddet ind til stok­ken, mens alle sideskud i august knibes eller skæres tilbage til 6. eller 8. blad. Følgende forår skæres alle sideskud tilbage til 2-4 kraftige knopper. Denne beskæringsmetode anvendes hvert år, og snortræerne kommer derfor til at minde om store piberensere.

Fra de knopper, som bliver tilbage efter beskæringen, kommer der mode­rat voksende skud, som i løbet af få år sætter blomster og frugt. Efterhånden som kortskuddene (sporerne) bliver omkring 5 år gamle, bør de fornys. Først fjernes nogle helt for at give bedre plads til de andre, som skæres ind til en kort stab, hvorfra der så kommer nye skud og dermed nye frugtgrene. Når topskuddet er nået op til den øverste tråd, kan det bindes vandret ned til den, eller hele træet kan løsnes fra espalieret og bindes med sin stok i en mere hældende stilling. Sorter: Da der på et 10 m's espalier kan stå 12-15 træer, er der mulighed for at have lige så mange forskellige sorter; men metoden bør kun bruges til sorter, som i sig selv er ret svagtvok­sende. Blandt æblerne er sorter som 'James Grieve ', 'Cox's Orange' og 'Golden Delicious' velegnede og blandt pærerne 'Clara Frijs', 'Bonne Louise' og 'Conference'.

Vandrette snortræer: Snortræerne kan også laves vandrette. Træerne plantes lodret; men ved tilbindingen bindes skuddet til en vandret tråd. Det gør væksten endnu svagere og presser træ­et endnu mere til at danne frugtgrene. Vil man på denne måde lave en høj hæk, lader man nogle af træerne vokse op til de højeresiddende tråde, og først når skuddet er nået derop, bindes det ind til tråden. Denne form for snortræ­er giver ikke større udbytte end den først beskrevne; derimod giver den et mere ujævnt espalier, og har man flere sorter, kan den være svær at styre. Vil man derimod kun have snortræer som en helt lav »hæk« mellem to dele af en have, er den vandrette form udmær­ket, blot man ikke planter tættere end 2 m mellem træerne.

Snortræer bruges meget i pometer, hvor man på begrænset plads ønsker at dyrke mange sorter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.227 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her