Logo

Spore

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spore


Sporehushobe på undersiden af et bregne­blad. Ordet spore bruges i botanisk forstand om to ting, nemlig sporeplanternes spredningsenhed og en hul, mere eller mindre kegleformet og som regel nek­tarholdig udvækst på blosterbladene hos en del blomsterplanter. Sporeplanternes sporer er små, som re­gel encellede dannelser med vægge, der er meget modstandsdygtige over for de allerfleste fysiske påvirkninger. p .gr. af deres ringe vægt er de i stand til at spredes i atmosfæren. Derimod kræves der for deres heldige spiring ofte ganske særlige betingelser, på samme måde som det er tilfældet for frøplanternes frø. Sporerne dannes på yderst forskellig måde hos de forskelli­ge grupper af sporeplanter. Når en svampespore spirer, dannes der i første omgang en svampetråd, hyfe, mens spiringen af en bregnespore fører til dannelsen af en ganske lille plante, en forkim. På forkimen dannes bregner­nes kønsorganer, og herpå finder også den befrugtning sted, som fører til dannelsen af en ny bregneplante.

Se også artiklen Spiring.


Sporer: De små encellede legemer, ved hvilke bregner, svampe og mosser formerer sig. Svarer nogenlunde til frø hos blomstrende planter.


 

Spore

Akelejeblomsterne har langstrakte sporer i forlængelse af kronbladene.

 

Sporerne hos blomsterplanterne inde­holder ofte nektar, der tjener som føde for bestøvende insekter og fugle. En ganske beskeden spore findes hos vore hjemlige violer, der bestøves af bier, mens mange akeleje-arter bestøves af sommerfugle.

 

Spore

Sommerfuglekarse (Tropaeolum peregrinum) er en ostindisk art af blomsterkarse med honningfyldte sporer på bagsiden af blomsten. Sommerfuglekarse  bestøves af fugle. Hos som­merfuglebestøvede orkideer findes of­te meget lange sporer. Verdens læng­ste kendte spore på op til 50 cm findes hos en madagaskar-orkide, Macroplectrum sesquipedale, der bestøves af en natsværmerart med en tilsvarende lang sugesnabel.

 

Andre spore-arter:

Spore

Ny elektronik på Århus Universitetshospital. Små tags på størrelse med en tændstikæske, gør det muligt at SPORE personale og udstyr.

 

Spore

SPORER til klejnebagning.

 

Spore

SPORER til rytterens ridestøvler.

 

og

The Spore Creature Creator

Spore

 

Spore

 

Spore

 

Spore

So the Spore Creature Creator is out there now… and of course people are doing horrible, HORRIBLE things with it. For example take this picture… I guess maybe it’s not too horrifying… until you remember that this is ONE creature! Also keep in mind that poop comes out of one of those holes…

 

Der findes sikkert flere forklaringer på SPORE.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.115 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Om tørklædeforbud i skoler?Effektiv reklame - klik her