Logo

Støvknap

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Støvknap

Tulipanblomsten har 6 støvknapper, hvorfra støvet (pollenkornene) kommer ud gennem revner i spidsen.

Støvknappen er den yderste del af støvbladet hos blomsterplanterne, og i den dannes støvkornene. Normalt be­står støvknappen af fire støvsække , som sidder to og to omkring støvtrå­dens forlængelse, knapbåndet; somme tider ender støvtråden dog på rygsiden af knapbåndet, så at støvsækkene kan vippe på den.

En helt ung støvsæk er ikke hul; men under udviklingen dannes en hulhed i midten. Heri frigøres støv korn- eller pollenmoderceller, hvoraf pollenkor­nene dannes. I deres kerne er der 2n kromosomer; de kaldes derfor diploide (dobbelte). Pollenmodercellerne deler sig to gange, så at hver af dem bliver til fire pollenkorn. Hvert pollenkorn in­deholder n kromosomer, halvt så man­ge som pollenmodercellerne; pollen­kornene er haploide (enkelte). Den deling, hvorved antallet af kromoso­mer reduceres fra 2n i pollenmodercellerne til n i pollenkornene, kaldes en reduktionsdeling. Hos de fleste blom­sterplanter frigøres pollen ved, at støv knapperne åbner sig ved langsgå­ende revner; men hos f.eks. lyngfamili­en falder pollenet ud gennem små huller i spidsen af støvsækkene.

 

Støvdragere med vippende støvknapper hos Agave filifera.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,5 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.393 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her