Logo

Støvvej

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Støvvej

Støvvej er en gammel betegnelse for frugtanlægget, dvs. frugtbladet med frøanlæg. griffel og støvfang; navnet er opstået, fordi støvkornet, efter at det er landet på fanget, må spire og vokse ned gennem støvfang og griffel til frø­anlæggene. Hvis et støvkorn accepte­res af støvfanget, spirer det ved, at et eller flere små rør, pollenrør, vokser ud gennem dets spireporer og ned i støvfanget. Dette sker hurtigt af hen­syn til pollenkornets overlevelse; cel­lerne inde i pollenkornet er nemlig afhængige af bl.a. vandforsyningen fra frugtanlægget.

Pollenrøret vokser ned gennem griffelen, som hos nogle planter, f.eks. viol, er hul, hos andre massiv. I en massiv griffel vokser pollenrøret i cellemel­lemrummene; væksten reguleres, så vidt vides, af kemiske forbindelser i frugtanlægget. Når pollenrøret er nået frem til frøanlægget. vokser det ind i dette, hvor det frigiver sine spermaker­ner, så at der kan ske en befrugtning. Hos dækfrøede blomsterplanter er der to spermakerner. Den ene smelter sammen med ægkernen og danner begyndelsen til kimen, den anden smelter sammen med nogle såkaldte polkerne r og bliver begyndelsen til frøhviden. hvor af kimplanten skal ernære sig. Denne form for befrugtning kaldes dobbeltbefrugtning.

Støvvejen hos en tulipanblomst med et frynset støvfang og omgivet af 6 støvdragere og 6 farvede blosterblade.

Se også artiklerne Bestøvning, Støv­fang og Støvkorn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.451 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her