Logo

Superfosfat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Superfosfat 

Superfosfat er den mest anvendte fos­forgødning, et gråligt pulver eller gra­nulat, som indeholder 7,8% fosfor, hvilket svarer til 18% vandopløselig fosforsyre. Superfosfat er en blanding af monokalciumfosfat, Ca(H2PO4)2, og gips, CaSO4. Den fosforholdige del af superfosfat er letopløselig, mens gip­sen i vand danner et gråhvidt bundfald. Superfosfat fremstilles ved at behandle et fosforrigt mineral med svovlsyre; mineralet kan enten være apatit, hvor­af den største kendte forekomst er på Kolahalvøen i Nordrusland, eller fos­forit. Fosforit er en organisk forbindel­se, som i sin tid er aflejret på havbun­den og består af fortidsdyrs skelet­rester og ekskrementer. Der findes store fosforitlejer i USA, Canada, Ma­rokko og visse steder i det indre af Sahara. Udspredt på jorden vil fosfor­forbindelsen opløses af regn eller van­dingsvand og blive tilgængelig for plan­terne. Fosforsyren bindes i jorden til yderligere kalk og danner tungere opløselige forbindelser, som efterhånden på ny opløses, så at planternes forsy­ning med dette vigtige stof sikres. Bindingen til jordens kalk bevirker desuden, at fosfor ikke vaskes ud og går tabt.

I haver, hvor der bruges fuldgødninger som Nitrophoska, er der sjældent be­hov for at give superfosfat; men ken­der man ikke havejordens næringsfor­hold, bør man få taget en jordanalyse.

Er der underskud af fosfor, kan der rettes på det ved at tilføre superfosfat. Et fosforsyretal på 10-15 bør tilstræ­bes; er tallet mindre end 10, bør man tilføre 0,5-1 kg superfosfat pr. 100 m² for hvert manglende point. Er fosfor­syretallet over 20, bør man en tid kun bruge fosforfattige gødninger.

Se også artiklen Fosforgødning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.656 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her