Logo

Trævurdering

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Indkøbsprisen for et nyt træ til haven svarer til fremstillingsværdien plus planteskolens fortjeneste. Hvis et ældre træ skal fældes eller ryddes i for­bindelse med ekspropriation af privat ejendom, er det vigtigt at kunne fast­sætte en »handelspris« for træet. Hvis man skal nedbryde en mur, et hegn eller en bygning, vil erstatningsbetalin­gen som regel svare til genopførelses­værdien; men da man ikke kan gen­plante f.eks. et 30 m højt, 200 år gammelt lindetræ, må man finde en anden form for ekspropriationsværdi. I USA og Norge, og senere også i Danmark, har man opstillet en enkel formel, som private og offentlige myn­digheder kan bruge som et rimeligt grundlag for beregningen af erstatning for de træer, der skal ryddes eller fældes. Ofte vil dette erstatningsbeløb blive så stort, at det kan betale sig at ændre byggeprojektet, vejanlægget el­ler hvad det i det konkrete tilfælde drejer sig om, og bevare træet af økonomiske grunde; disse årsager vil i reglen falde sammen med de æstetiske og miljømæssige begrundelser for at bevare beplantningen.

 

Beregning: Formlen ser således ud: 3 x A x B x C x D = træets værdi i kroner.

3 = grundprisen for 1 cm² af stammens tværsnitareal i brysthøjde.

A = træets tværsnitareal i cm² i bryst­højde.

B = træets art. Denne faktor bestemmes især efter hastigheden af vedkommende træarts stammetil­vækst; det højeste tal gives for træer med meget langsom vækst, f.eks. eg, det laveste for træer med meget hurtig vækst, f.eks. poppel. 2,0 svarer til langsomste tilvækst, 1,5 til langsom vækst, 1,0 til almindelig vækst og 0,5 til stærk vækst.

C = træets fysiske og sundhedsmæssige tilstand. I dette tal indgår træets alder, stammens og kro­nens form, træets udvikling og sund­hedstilstand; højeste faktor er her 1 for gamle, sunde træer med smuk form, laveste faktor er O for helt kassable træer.

D = sted og placering. Højeste faktor = 1 gives for et træ med en god placering, hvor det giver miljøet en bestemt karakter, eller et træ, der er uundværligt sammen med andre træer i en gruppebeplantning eller i en alle. Laveste faktor er 0,1 for træer, der uden videre kan undværes i den aktuel­le sammenhæng.

 

Eksempler:

Et smukt, gammelt linde­træ med en stammediameter på 100 cm har et tværsnit i brysthøjde på 7857 cm² (A), almindelig vækst (B = 1), er 100 år gammelt med en smuk kroneform og i god sundhedstilstand (C = 1) og er placeret i en alle sammen med andre lindetræer af samme størrelse og ud­vikling (D = 1).

Regnestykket vil derefter se således ud: 3 x 7857 x 1 x 1 x 1 = 23.571 kr.

 

Et stort poppeltræ nær et hus og mel­lem andre træer: Poplen har en stam­mediameter på 100 cm og et tværsnit i brysthøjde på 7857 cm² (A); den har meget stærk vækst (B = 0,5), er 25 år gammel med en ensidig krone, men i god sundhedstilstand (C = 0,3) og generer mere værdifulde nabotræer og husets vinduer (D = 0,1).

Beregningen ser således ud: 3 x 7857 x 0,5 x 0,3 x 0,1 = 353,57 kr.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.039 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
273614-08-2013 15:44:16 Leif Vinghof
Formelen er nem at bruge og der findes ikke andet umiddelbart tilgængeligt. Kan bruges som udgangspunkt og skal bruges med omtanke.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her