Logo

Tungmetaller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tungmetaller

Tungmetaller findes i røgen fra højovne og fabriksskorstene og spredes som forurening over byer og landskaber.

Til tungmetallerne regnes bl.a. bly, jern, kadmium, kobber, kobolt, krom, kviksølv, mangan, molybdæn, nikkel og zink. Kun få af disse tungmetaller støder vi på til daglig. Nogle indgår som nødvendige mikronæringsstoffer ved plantedyrkning, mens andre kun træffes som forurening i naturen. I høje koncentrationer kan alle de nævn­te stoffer skade både planter og dyr. For at opnå en normal plantevækst er følgende tungmetaller nødvendige som mikronæringsstoffer: jern, kobber, ko­bolt, mangan, molybdæn og zink; de indgår især i planternes enzymsyste­mer. I jorden fastbindes tungmetaller-

ne ved høj surhedsgrad; de kan da ikke opløses i jordvandet, og planterne kommer til at mangle disse stoffer. De fleste af sådanne mangelsygdomme vi­ser sig ved klorose (misfarvninger, mangel på bladgrønt) på blade og stængler. Mangelsygdommene kan af­hjælpes ved tilførsel af bl.a. jernchelat, kobbersulfat og mangansulfat. Tungmetaller som bly, kadmium, krom, kviksølv og nikkel indgår ikke i planternes næringsstoffer, men fore­kommer som forurening på grund af den menneskelige aktivitet. Bly fra bilernes udstødningsgas kan føres flere hundrede m væk fra vej banerne og afsættes på både vilde og dyrkede planter; derfor fraråder man nu at dyrke grønsager, hvis blade og stæng­ler anvendes til spisebrug for dyr og mennesker, nærmere end 100 m fra stærkt trafikerede veje.

Giftigt bly kan også tilføres gennem luften fra kraftværkers røg og fra akku­mulatorindustrier. Kadmium hører til de giftigste forureningsstoffer og fore­kommer bl.a. som følgestof i kul, olie og visse handelsgødninger . I den men­neskelige organisme optages det ved luftforurening og gennem kadmium­holdige planter, bl.a. ved rygning af cigaretter. Kobber, zink og kviksølv har større giftvirkning over for svampe end over for planter og dyr, og salte af disse metaller har derfor været meget anvendt i fungicider (svampegifte). Kobbersulfat er den virksomme be­standdel af sprøjtemidlet bordeauxvæ­ske.

Se også artiklerne Gødningsstoffer, Jordanalyse, Jordarter, Jordtræthed, Kunst jord, Mangelsygdomme og Mi­kronæringsstoffer samt artiklerne om de enkelte metaller.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.762 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her