Logo

- Frøformering af kaktus og sukkulenter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Frøformering af kaktus og sukkulenter

Kaktusfrugt med frøene i det søde kød.

 

Frøformering er den mest brugte metode til formering af kaktus og sukkulenter. Man kan købe frø fra en lang række varianter af kaktus og sukkulenter, og de er billi­ge, når de købes fra specialforretninger. Læg mærke til, at blandede frøpakker fra almindelige havecentre som regel er ret dyre, og blandingen af hurtigtvoksende og langsomtvoksende typer gør dyrkningen vanskeligere.

 

Metode

Vi vil foreslå, at man først prøver den teknik, der kræves til de mere robuste, hurtigtvoksende arter. Derefter kan man gå videre til de kaktus og sukkulenter, der er ret længe om at etablere sig, og som derfor skal passes om­hyggeligt.

Mange dyrkere har udviklet deres egne favoritmeto­der, og det kan derfor være nødvendigt at eksperimente­re en smule for at finde ud af, hvad der virker bedst.

 

Såbakker/Beholdere

Man bør først beslutte sig for, hvilken type beholdere man vil bruge. Hvis man skal dyrke et stort antal af den samme art, er en almindelig rektangulær såbakke god.

Den passer til op til 2000 frø. Hvis man, hvad der nok er mest sandsynligt, har en pakke med 20 til 30 frø, så opdeles bakken i små kvadrater til hver sort. Brug små glas- eller plaststykker til opdelin­gen. Alternativt kan man bruge små individuelle potter. Hvis de er firkante­de, sparer det meget plads.

 

Jorden

Som jord kan man bruge den samme kompost som til større planter, men den bør sigtes først for at fjer­ne større partikler. Det er også vigtigt, at komposten er blandet af rene materia­ler fri for ukrudtsfrø og svampe. Det kan være en god ide at sterilisere den, f.eks. ved opvarmning i en ovn. Når komposten er blevet puttet i beholderne, bør de anbringes i en bak­ke med vand, så de kan blive ordentligt gennem­blødte.

 

Såning

Derefter kan frøene drys­ses tyndt og jævnt ud over kompostens overflade. Dæk frøene med et tyndt lag groft grus. Bemærk, at der er en undtagelse fra denne regel: frø af de for­skellige medlemmer af middagsblomst-familien, såsom levende sten (Lithops), skal bruge lys for at spire, og må derfor ikke dækkes til.

 

Spiring

De fleste frø spirer bedst ved omkring 21°C. Det kan blive nødvendigt at bruge kunstig varme for at nå denne temperatur, spe­cielt hvis de startes tidligt på året. Hvis man kan arrangere det, kan en tem­peraturforskel mellem dag og nat fremme spiringen. Det er nødvendigt med en ret fugtig atmosfære, mens frøene spirer. Det ordner nogle dyrkere ved at putte de enkelte potter i plast­poser. Bakkerne kan dæk­kes med glas- eller plast­plader. Når først frøene er spiret, gives der mere og mere lys og luft, selvom direkte sollys ikke er en god ide på dette tids­punkt. Hold de små plan­ter nogenlunde fugtige, og lad dem aldrig tørre fuld­stændigt ud.

 

Hvornår starter man såningen?

Vi anbefaler, at man for­søger at starte nye planter tidligt på året, så de får en ret lang vækstsæson før deres første vinter. Efter seks måneder kan de hur­tigtvoksende arter, specielt nogle af sukkulenterne. søjlekaktus og figenkaktus, være klar til at blive prik­let ud, enten i individuelle små potter eller bakker. Langsomtvoksende kaktus og sukkulenter kan fort­sætte med at gro i deres oprindelige beholder i op til et år eller mere.

 

Modvillig spiring

Nogle få kaktustyper og sukkulenters frø kan have svært ved at spire. Det er der flere grunde til. I nogle tilfælde kan frøskallen være dækket med spirings­hæmmende stoffer. I

andre tilfælde skal frøene være nogle år gamle, før de vil spire. En anden fak­tor kan være de varme/ kulde-skift, der er nødven­dige for at bryde frøets dvale.

 

Skadedyr

Hvis frøplanterne har pro­blemer med svamp, kan det hjælpe at vande med en kobberbaseret svam­pedræber. Hold også øje med små, sorte flyvende insekter (svampemyg, se afsnittet om Skadedyr), hvis larver hur­tigt kan ødelægge hele bakker med frø. Gule limfælder er meget effektive mod dem.

 

Mærkning

Det er vigtigt at mærke de enkelte potter eller afdelinger af såbakken tydeligt, f.eks. med et lille vandfast skilt med artens navn eller blot et tal, der henviser til en liste.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (25 stemmer)
Siden er blevet set 8.946 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1294825-05-2020 17:20:38 Kenny
Hej Inge S. Aloe Vera formerer sig let ved stiklinger gennem jorden. Så vidt jeg ved giver den ikke blomst. Men hvis du køber en lille eller får et skud og giver den god plads og gode omstændigheder formerer den sig lystigt.
223016-05-2012 08:59:49 Inge Marie Sørensen
Kan man købe frø til aloe vera sukulenter
mvh Inge

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her