Logo

- Dyrkning i drivhuse og vinterhaver

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Dyrkning i drivhuse og vinterhaver

Kaktus og sukkulenter i et typisk driv­hus med alu­miniumsbor­de og beton­gulv. En pas­sende belys­ning, varme og ventilati­on er meget vigtig.

Med deres kraftige lysindstråling og rigelige varme pas­ser drivhuse og vinterhaver mange kaktus og sukkulen­ter glimrende.

 

OPVARMEDE DRIVHUSE

Et drivhus er på mange måder det bedste sted at dyrke kaktus og sukkulenter, fordi det er specielt designet til at give maksimal kontrol over miljøet.

Jo mere man har overvejet hver detalje ved udvælgel­sen, anbringelsen og konstruktionen af sit drivhus, jo mere er man sikker på succes, når man dyrker kaktus og sukkulenter i det.

 

Størrelse

De fleste samlere har et meget lille drivhus på 3 x 2 m, og det kan give særlige problemer som overophedning og mangel på luftbevægelse. Moderne haver, specielt i Europa, har en tendens til at være meget små, og derfor er det ikke sikkert, der er plads til noget større. Det kan imidlertid godt lade sig gøre at have en interessant sam­ling på et lille areal. Hvis pladsen er kneben, så vælg planter, der fortsætter med at være små. Mange arter af kaktus og sukkulenter overstiger sjældent 7,5 cm i dia­meter.

 

Placering

Det er naturligvis vigtigt at vælge en plads til drivhuset, helst inden det bliver købt. Husk at drivhuse, som er an­bragt med tagryggen øst-vest, får mere lys end dem med tagryggen i nord-syd retning.

 

Fundament og gulv

Fundamentet og gulvet er vigtige. Beton er bedst. Det hjælper med til at holde fugtigheden nede, og lysinten­siteten oppe. Anbring drivhuset på og fastgør det til et fundament af en eller to rækker mursten. Under den sto­re storm i Storbritannien i 1987, mistede et meget stort antal samlere og gartnere deres drivhuse, fordi de ikke var ordentligt fastgjort eller var ustabile. Et mørkt jord­gulv vil øge fugtigheden samt tiltrække snegle, muldvar­pe, mus og guderne må vide hvad. Det er nemmere at lægge fliser end beton, men det vil stadig lade mange uvedkommende »gæster« komme ind.

 

Placering af planterne

Når først man har besluttet sig for drivhusets størrelse, er det lige så vigtigt at tæn­ke på, hvordan planterne skal anbringes. Hylder i forskellige niveauer gør det muligt at anbringe planter med forskellige krav, så de kan trives bedst muligt.

Prøv at få anbragt alle planter på steder, hvor de er til at nå, så man ikke skal flytte på alt for mange andre planter for at nå dem. Når man er ved at løbe tør for plads, kan man sætte et par hængen­de hylder op for at aflaste bordene.

Vi så engang en samling af kaktus i et drivhus, men kunne ikke finde ud af, hvor man kunne gå ind og se planterne. Der var bor­de og hylder overalt. Hvor­dan kom ejeren ind til dem? Tog han glasset ud? Det viste sig, at det sidste og laveste niveau af meget korte planter var sat på små borde på hjul, som blev skubbet ind under de andre borde, når han gik ind i drivhuset, og trukket ud igen når han gik ud!

 

Denne tegners fortolkning af en samling af for det meste blad rige suk­kulenter fan­ger udmær­ket de man­ge farvetoner disse planter udviser.

 

Ventilation

Hvis drivhuset er forholds­vis lille, vil ventilationen være kritisk, eftersom en lille bygning bliver varmet ekstremt hurtigt op.

De fleste drivhuse sæl­ges med alt for lille venti­lation til kaktus og sukku­lenter. Det kan godt betale sig at indsætte ekstra vin­duer eller jalousi-riste. En elektrisk ventilator kan være meget nyttig.

Vi bryder os ikke om, at luften i vores drivhus kommer op over 40°C i længere tid, for det får planterne til at gå i dvale, selvom det ikke skader dem. Vi kan normalt hol­de det ved at sørge for til­strækkelig med naturlig ventilation og af og til bru­ge lidt tvungen ventilation med elektriske ventilato­rer. Hvis sommeren er særligt varm, kan det være nødvendigt at give skygge.

 

Opvarmning

De fleste kaktus og sukku­lentdyrkere vil få brug for en eller anden form for opvarmning til deres plan­ter.

 

Elektriske varmeapparater. Det er langt den enkleste form at bruge. Man kan få ret nøjagtige termostater, og det vil begrænse om­kostningerne. I modsæt­ning til gas- eller petrole­umsopvarmning medfører elvarme ikke højere luft­fugtighed.

 

Gas eller petroleumsop­varmning. Hvis denne me­tode bruges, skal der hele tiden være ventilation for at sikre en ordentlig iltfor­syning.

 

Petroleumsovne kan produ­cere en meget osende flamme, hvis de får lov til at brænde med for dårlig luftforsyning. og det kan svine planterne forfærde­ligt til. Man er nødt til at sørge for ekstra vand i at­mosfæren. Nogle blad­sukkulenter kan være følsomme over for svovl­forbindelser i gasforsynin­gen.

 

Elvarmekabel under jorden. Hvis man dyrker et lille antal af de mere sarte suk­kulenter, kan drivbænke med elvarmekabel i, være en nyttig investering.

 

Isolering

Isolering er særligt vigtig for mindre drivhuse. Stør­re konstruktioner er natur­ligvis meget mere stabile i temperaturen, fordi de er længere om at varme op og køle ned og derfor på mange måder er lettere at håndtere.

 

Bobleplast. Mange avlere forer deres drivhuse med bobleplast for at forøge isoleringen. Vi mener, at ulemperne er langt større end fordelene. Det reduce­rer ventilationen og lyset meget betragteligt og har også en tendens til at hol­de kondens inde i drivhu­set. Hvis det skal bruges, så vælg en særlig have­plasttype. Den nedbrydes ikke så hurtigt af det ultra­violette lys.

 

Polycarbonatplader. Hvis det lokale klima er meget strengt om vinteren, anbe­faler vi, at man udskifter glasset med dobbelte eller endda tredobbelte poly­carbonatplader. De tykkere plader af dette materiale er ret dyre, men det er meget holdbart, og besparelserne i opvarmningsudgifterne vil næsten med sikkerhed overstige udgifterne.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (15 stemmer)
Siden er blevet set 5.830 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her