Logo

- Jorden til kaktus og sukkulenter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Jorden til kaktus og sukkulenter

Hvilken type jord, der pas­ser bedst til kaktus og suk­kulenter, har været en kil­de til endeløse diskussio­ner. Der er næsten lige så mange opskrifter, som der er dyrkere. Efter vores erfa­ring, og vi har brugt man­ge forskellige typer i åre­nes løb, kan man dyrke gode planter, specielt af de mindre krævende typer, i mange forskellige jordty­per.

 

Jordens funktion

Jorden skal give planterne mekanisk støtte og være en kilde til vand og næring.

 

Blandinger baseret på tørv

Planter fra havecentre og lignende salgssteder bliver som regel dyrket i tørveba­serede blandinger. Det skyldes dels, at unge plan­ter vokser hurtigt i dette medium, men også at jor­den er let, så transporten bliver nemmere, og plan­terne er nemmere at hånd­tere i gartneriet. Den let sure jord passer særligt godt til nogle af de syd­amerikanske kaktus som Notocactus og Gymnocaly­cium. Næringen i sådanne komposttyper bruges ret hurtigt, så det er vigtigt at bruge en vandopløselig gødning med jævne mel­lemrum. Gødningen skal være rig på kali og fosfor og fattig på kvælstof. Ellers har planterne en tendens til at blive ret bløde. Det øger følsomheden for ska­dedyr og sygdomme og opmuntrer til vegetativ vækst i stedet for blom­string.

 

Egentlig tørvejord

Tørvebaseret jord passer særligt godt til epifytiske kaktus som bladkaktus og julekaktus (Schlumbergera). Nogle gartnere har fået gode resultater ved at til­sætte vandabsorberende gel-krystaller, som kan fås i handlen specielt til den­ne plantegruppe.

Mange kaktus og sukku­lenter er ret langlivede og vokser langsomt og kan derfor nemt dyrkes i den samme beholder med den samme kompost i lang tid.

På tidspunkter, hvor planterne ikke vandes ret ofte, kan brugen af tørve­jord give problemer. De første problemer opstår, når tørvejorden tørrer helt ud, for den kan være svær at væde igen. Det kan dog løses ved at tilsætte en lille smule af et fugtemiddel. såsom et vaskemiddel, til den første vanding efter hvileperioden. Det andet problem opstår efter en periode på nogle få år, når tørven har en tendens til at blive nedbrudt, hvilket medfører en ændring af jordens struktur. Man reg­ner med, at denne ned­brydning danner kemikali­er, som har en skadelig ef­fekt på rødderne af visse kaktusarter, specielt dem fra tørre områder, som ofte opfattes som sværere at dyrke. For at bekæmpe denne effekt, skal planter i tørvebaseret kompost om­plantes regelmæssigt.

 

Muldbaseret kompost

Mange avlere bruger for­skelige former for muld­baseret kompost. I nogle områder kan man få John Innes-kompost. Det bliver tit brugt blandet sammen med groft sand eller grus for at give en bedre dræ­nende blanding. En god kompost indeholder rige­ligt med kemiske nærings­stoffer og har en stor vand­opsugningskapacitet uden at blive vanddrukkent. Ma­terialer med meget høj porøsitet, såsom knust pimpsten, er meget brugte i USA. I Europa har man brugt kunstige efterlignin­ger, såsom perlit. med be­tydelig succes.

 

Disse forskellige kom­posttyper har et gødnings­indhold, som holder læn­gere end tørvebaseret kompost, måske op til seks måneder, men de vil til sidst kræve tilførsel af ekstra gødning. Vi har haft gode resultater med en granuleret tungtopløselig gødning, som tilsættes komposten. Tungtopløse­lig gødning holder længe­re i kaktus- og sukkulent­jord, eftersom planterne ikke opsuger næringen så hurtigt som enårige have­planter, til dels fordi de ikke vokser så hurtigt og bliver vandet så tit eller så meget. Det kan give næ­ring i op til 18 måneder. Alt afhængig af hvilket materiale der bliver brugt, kan planter, der dyrkes i de samme beholdere i mange år, godt ende med at mangle nogle af de vigtige sporelementer. Det kan vise sig som klorose, svag, dårlig eller forvreden vækst. Regelmæssig brug af gødning med sporele­menter skulle forhindre, at det sker.

 

 

Nogle sukkulenter, såsom middagsblomster­ne, er vant til en ret finkor­net, næsten lerlignende, kompakt jord på deres na­turlige voksested. Disse planter vokser ikke særligt godt i de meget løse, tørve­baserede komposttyper. De foretrækker en mere finkornet, muldbaseret type.

 

Hydroponiske syste­mer

I betragtning af at vi be­skæftiger os med planter, der er tilpasset til at overle­ve i perioder helt uden vand, er det imponerende, at nogle få avlere har haft succes med at dyrke kaktus i hydroponiske systemer. Der er tekniske vanskelig­heder forbundet med den­ne teknik, som tildels skyl­des den mekaniske støtte, der skal bruges til tunge planter. Man bør derfor kun kaste sig ud i sådanne eksperimenter efter vejled­ning fra nogen, der har er­faring med den type dyrk­ning.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (63 stemmer)
Siden er blevet set 29.561 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her