Logo

- Sådan opbygges en kaktus- sukkulentsamling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Sådan opbygges en kaktus- sukkulentsamling

En tætpakket udstilling af højtvoksende kaktus. Det er en stor tilfredsstillelse at skabe sin egen samling af kaktus og sukkulenter, enten ved køb, ved at dyrke sine egne frem fra frø, eller begge dele. Så kan man nyde disse eksotiske planters diversitet og enestående træk i sit eget hjem.

 

Havecentre og blomsterhandlere

De fleste mennesker vil sandsynligvis få deres første planter fra et havecenter eller en blomsterhandler. Mange af disse steder har da også indimellem et godt udvalg af planter til salg.

Desværre ved sådanne foretagender ofte meget lidt om, hvordan man passer kaktus og sukkulenter. Nor­malt er planterne i god stand, når de ankommer fra grossisten. Men derefter bliver de alt for ofte fremvist i den mørkeste del af drivhuset eller forretningen, og de bliver derefter vandet forkert (enten for meget eller for lidt). Et af resultaterne kan være angreb af skadedyr, specielt uldlus. Det er heller ikke ukendt, at døde eksemplarer stadig bliver udstillet.

Hvis man er en regelmæssig gæst i havecentre og hos blomsterhandlere, kan det betale sig at holde øje med nye leveringer, hvor man kan være mere sikker på, at planterne er i god stand. Planterne bør have et godt ens­artet udseende med klare farver, og ikke vise tegn på bleghed. Hold øje med små, hvide uldne klumper, de afslørende tegn på uldlus.

 

Advarsel: Hvis planterne er i blomst, er det formentlig et godt tegn, men hold udkig efter det trick, som nogle grossister bruger ved at sætte enkelte kunstige eller tør­rede blomster på med lim eller nåle, som næsten med sikkerhed vil have skadet planterne. Husk at de fleste kaktus- og sukkulentblomster er kortlivede, så hvis en kaktus tilsyneladende er i blomst i flere uger, må man se nærmere efter. De kan være kunstige. De forskellige kak­tus- og sukkulentforeninger har forsøgt at komme den­ne praksis til livs, men i realiteten er der ikke meget, man kan gøre medmindre planterne beskrives som »Blornstrende Kaktus«. I så fald kan den handlende anklages for at overtræde loven om varedeklaration.

 

Special­gartnerier

Efterhånden som man bli­ver mere erfaren, vil man formentlig gerne købe bestemte arter, som ikke er så almindeligt tilgænge­lige. Specialgartnerierne er langt de bedste kilder. De har et godt udvalg af plan­ter, som normalt kan fås for rimelige priser. Hvis der er et gartneri i ens lokalområde, kan det godt betale sig at aflægge det et besøg for at få gode råd, og gode planter. Skulle der ikke være et specialgartne­ri i området, er der ikke grund til bekymring. De fleste af specialgartnerier­ne har en udmærket post­ordreforretning. Heldigvis passer kaktus og sukkulen­ter godt til postordrefor­retninger. De visner ikke under transporten, er ofte ret kompakte og ret robu­ste.

 

Et udvalg af unge kaktus­frøplanter som man kan finde dem i et special­gartneri.

 

Det er en god ide ikke at afgive ordrer midt på vin­teren, da planterne kan få det for koldt undervejs.

Husk der kan opstå komplikationer, hvis man vil købe planter fra gartne­rier i andre lande, da der kan være særlige krav til eksport/import-tilladelser og fytosanitære certifika­ter. Disse planter kan dog normalt flyttes mellem EU-lande uden problemer. Man kan finde disse gart­nerier gennem annoncer i de kaktus- og sukkulent­tidsskrifter som udgives af de forskellige nationale kaktusforeninger, eller hvis man har adgang til Internettet, gennem Cactus and Succulent Plant Mail (se Nyttige adresser).

 

Dyrkning fra frø

En af de bedste metoder til at opbygge en samling, og endda med meget små omkostninger, er at dyrke planterne fra frø. En række specielle frø leverandører verden over tilbyder et enormt udvalg. Med gan­ske få undtagelser har kak­tus- og sukkulentfrø en lang levetid, og med lidt øvelse kan man få virkeligt gode resultater. Frøplanter, man selv har fremavlet, er en særlig glæde, og de ser heldigvis ofte ud til bedre at tilpasse sig ens egne be­tingelser.

Selvom mange kom­mercielle leverandører har et meget fint udvalg af planter, er der stadig man­ge arter, som ikke er til­gængelige. Det kan være, fordi de ikke dyrkes, men der er snarere en begræn­set efterspørgsel, eller de er særligt besværlige at for­mere. Den eneste måde, man kan få sådanne plan­ter, er gennem det netværk af samlere, som dyrker dem. Dem kan man finde ved at melde sig ind i nog­le af de nationale og inter­nationale grupper, der findes.

 

Efter vores erfaring er de fleste samlere kun glade for at gemme stiklinger eller frø af usædvanlige planter og formere dem. På mange måder er det en forsikring mod tab af en plante. I mange tilfælde har vi været i stand til at genanskaffe en sjælden plante, vi havde mistet, fordi vi havde givet stiklin­ger væk til andre samlere.

Indimellem bliver store samlinger af udvoksede planter sat til salg af en samler, som ikke længere kan passe dem. Det kan være en kilde til værdiful­de udvoksede planter, og de sælges normalt ikke for specielt høje priser. Det kan dog indimellem være besværligt at overtage udvoksede planter, som har tilpasset sig til deres tidligere ejers betingelser, og det er noget, man helst skal overlade til entusia­ster med en vis erfaring.

Efterhånden som ens samling vokser, vil det samme ske med ens egen viden om en række af dis­se fascinerende planter, som for det meste er nemme at passe, og som vil belønne en med synet af deres usædvanlige skønhed.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (28 stemmer)
Siden er blevet set 15.117 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
768305-11-2016 10:41:15 Helle Egevang
Meget spændende læsning .. får helt lyst til at frøformere en kaktus
307312-04-2013 15:51:43 Kjeld Jan Birch
Som ny med interesseret for kaktus og succulenter var det meget givende at læse artiklen.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her