Logo

- Vanding af kaktus og sukkulenter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Vanding af kaktus og sukkulenter

Water is present in life, even in the driest locations. Over half of this cactus’ composition is water.

 

Et af de oftest stillede spørgsmål og et af dem, der er sværest at besvare, er: "Hvornår skal jeg van­de mine planter". Eftersom kaktus og sukkulenter ikke visner ligesom andre plan­ter, er der ingen automa­tisk visuel indikator. Efter­som der også er så mange variabler, såsom tempe­ratur, pottens størrelse, jordtypen. plantens væksthastighed og art, er der ingen enkelt formel, såsom »en gang om ugen« eller »en gang om måne­den«.

Generelt har disse plan­ter det bedst, hvis de får lov til at tørre næsten helt ud mellem vandingerne. Det kan være dagligt for kraftigtvoksende planter i små potter i et varmt driv­hus. Store planter i store potter i køligere vejr, skal måske kun vandes en gang hver tredje eller fjerde uge. Det er derfor en veldrænet, åben kompost er så vigtig. Den giver en meget større fejlmargen med hensyn til vandingen.

 

Xe­rofytiske kak­tus viser me­get hurtigt tegn på vandstress.

 

Tre metoder til vanding af kaktus og sukkulenter.

 

Overvanding får planterne til at flække, eller endnu værre til at rådne.

 

Ting, man bør huske, når man vander:

 

• Små potter tørrer hurti­gere ud end store.

 

• Porøse potter tørrer me­get hurtigere ud end plast­eller glacerede potter.

 

• Planter i aktiv vækst bruger meget mere vand end de hvilende.

 

• Planter, som dyrkes i områder, hvor klimaet er varmt og luftfugtigheden lav, tørrer hurtigere ud end dem, som dyrkes i et køligt, fugtigt klima. (Det kan også gælde planter, som dyrkes i rum med centralvarme).

 

• Sukkulenter med et stort bladareal bruger meget mere vand end sukkulen­ter uden blade. De fleste kaktus og sukkulenter er vant til lange hvileperio­der. I de fleste tilfælde pas­ser det med vores koldeste, mørkeste vinterperiode. Nogle planter fra den syd­lige halvkugle vil imidler­tid ikke ændre deres vækst­sæson. De vokser under den nordlige halvkugles vinter.

 

• Planter holder op med at vokse, hvis de mangler vand, men de kan rådne, hvis de overvandes. Hvis man er i tvivl, er det bedre at lade være med at vande. Hvis de små potter tørrer for hurtigt ud, kan de sæt­tes i en bakke med grus.

 

• Hvis potterne er våde for længe, kan det være nødvendigt at stille dem lidt varmere.

 

Nogle avlere vander deres planter meget omhyggeligt og sørger for, at der ikke kommer vand på stæng­len. Det kan være vigtigt under dårlige vækstbetin­gelser, men det er ikke nødvendigt, når planterne er i fuld vækst. Vi bruger fra tid til anden en have­slange i drivhuset og giver alting en ordentlig gen­nemvanding. Det har også den fordel, at det fjerner sand og edderkoppespind. Det kan være en god ide at overbruse nogle arter med en vandforstøver. Nogle af slægterne såsom Copiapoa får det meste af deres fug­tighed fra kysttågerne på deres naturlige voksested i Chile.

--

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (150 stemmer)
Siden er blevet set 48.988 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1195528-10-2017 14:27:16 gurli nielsen
Det er et spændende område i gør det godt tak
1192511-10-2017 21:41:53 Gurli Nielsen
dejlig viden om sukkenter
1110607-05-2017 21:55:06 G.Olsen
Regnvand er jo godt til orkideer,men er det også godt til andre stueplanter,der er vel ikke kalk i regnvand.Planter kræver vel lidt kalk for at trives (men ikke orkideer)
648213-08-2016 17:59:24 Agnes Haugaard
Min flotte Mickey Mouse kaktus er blevet helt hvid. Er det svamp eller anden sygdom? og hvad gør jeg? Vh Agnes
643724-07-2016 08:10:49 Find Rasmussen
alle tiders gode svar meget nyttige
324711-10-2014 06:54:22 Michael Rudbæk
Super godt emne at tale om, har selv mange kaktus i vores udestue, hvor temperatur er lige fra ca 10 til over 40 grader, det er alt sammen afhængig af godt og dårlig vejr/solskin. Men bedst af alt er, give dem vand på forskellige måder og hellere for lidt som for meget, PS jeg elsker kaktus og sukkulent.
324821-06-2014 12:24:25 Lone Larsen
Jeg har en sukkulent, der er taget som lille skud sidste år under ferie på den græske solskinsø Santorini... i løbet af vinteren har den vokset sig stor og er nu ved at sætte nye skud ud under rosetten - den ligner et "forgroet" husløg - men med sideskud symmetrisk hele vejen rundt. Desværre har den fået for meget vand i en periode og selvom jeg har pottet den om, hænger bladene mere og mere, så måske har den taget alvorlig skade? I går blev den plantet i en blanding af pottemuld, groft sand og lecakugler - jeg fik rødderne næsten fri, men der sidder stadig fugtig pottemuld på dem og den hænger stadig og bladene er ved at svinde helt ind - kan jeg redde den? Tænkte på simpelthen at skære den dårlige rod af - og så sætte hele planten i et glas vand, til den har dannet nye rødder - kan det lade sig gøre?
324913-12-2013 22:57:07 Siri
Fandt ud af at planten er et paradistræ, hvis det er til mere hjælp.
325013-12-2013 22:40:20 Siri
Hej. Jeg har en arvet en gamle sukklent plante ca. 15 år. Den har vokset sig stor med krogede grene. Men nu begynder den at smide grene selvom den ser Fin og Grøn ud. Den er hellere ikke blevet plantet om. Hvordan kan det være?
325104-09-2011 16:37:45 Karsten Kemp
Denne kaktus-vandingsbeskrivelse var vældig god, fordi der tages højde for så mange vidt forskellige forhold. Den giver også nogle gode idéer, men lader én vide, at man ikke skal vande eller udtørre sanseløst, men holde ret nøje øje med planternes velbefindende.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her