Logo

- Stiklinger af kaktus og sukkulenter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Stiklinger af kaktus og sukkulenter

En bakke med unge planter, som allerede blomstrer i deres andet år.

 

Mange kaktus og sukkulenter kan nemt formeres med stiklinger. Processen er en lille smule anderledes, end når man tager rodstiklinger af ikke-sukkulente planter, hvor det største problem er, at stiklingerne visner, før de når at danne rødder til at opsuge vand. Med kaktus og sukkulenter er det største problem risikoen for råd.

 

Sådan undgår man råd

Det er vigtigt at holde snitfladerne rene og lade dem danne en tør kallus over såret, før de anbringes i jorden. Hvor længe det tager afhænger af, hvor stor snitfladen er samt temperaturen og luftfugtigheden. I de fleste til­fælde er det bedst at minimere snitfladen ved at skære stængel- og skudstiklingerne i et led.

 

Bemærk:

Den eneste undtagelse er bladkaktusstiklin­ger, som har nemmere ved at slå rod fra en stor snitfla­de på stænglen. Der skal typisk gå en eller to uger, før stiklingerne plantes i fugtig jord.

 

Store stiklinger med en bred snitflade kan ligge i en måned eller mere. Nog­le stiklinger kan have for­del af en svag undervarme, da de ellers er længe om at slå rødder. Stiklinger af de fleste bladrige sukku­lenter kan plantes næsten med det samme. Tuefor­mede kaktus og suk­kulenter med nedliggende vækstform kan udvikle rødder allerede, mens de sidder på forældreplanter­ne, og kan derfor plantes, så snart en eventuel snit­flade er tørret. Til planter, som er meget følsomme over for råd, kan det være en god ide med et svam­pedræbende pulver eller blot pulveriseret grillkul, som snitfladen dyppes i. Rodfremmende hormon­pulver er normalt ikke nødvendigt, men kan være nyttigt i nogle få tilfælde.

 

Rødder på en kaktus­stikling.

 

Rødder på en sukkulent­stikling.

 

Planter, som kan for­meres ved stiklinger De fleste middagsblomster kan nemt formeres ved stiklinger, selv de mest sukkulente såsom de le­vende sten. Det er imidler­tid vigtigt, at en lille smu­le af det træagtige væv ved basis af bladene kommer med i stiklingen. Enkelte blade kan af og til danne rødder, men vil ikke dan­ne et nyt meristem (vækst­punkt). Enkelte blade af nogle af de andre sukku­lenter kan imidlertid dan­ne nye planter på denne måde. De inkluderer: Ba­jonetplante, vorteblad. nogle af echeveriaerne, stenurterne og pachyphy­tumer. Af bajonetplante og vorteblad kan selv en del af et blad slå rødder og producere nye planter. Fra Echeveria-gruppen skal man bruge hele friske blade, som er taget direkte fra stængelen eller i nogle til­fælde fra blomsterstanden.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (75 stemmer)
Siden er blevet set 50.296 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1243701-10-2018 11:10:09 Else Hovmøller
Hej! Jeg har en mega stor ungkarlens trøst, er der mon en der kan sige mig hvordan jeg tager stiklinger af den. Den er meget kompakt af rosetter :-)

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her