Logo

- Sukkulente plantefamilier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Sukkulente plantefamilier

Sukkulenter findes i mange forskellige plantefamilier. En af de mest kendte er kaktusfamilien (Cactaceae). Det er ikke helt korrekt at bruge udtrykket »kaktus og sukkulenter«, eftersom kaktus allerede er inkluderet i udtrykket sukkulenter. Næsten alle kaktus er sukkulenter, selvom der er nogle få meget primitive arter, som har store, ikke særligt sukkulente blade, og som kan fotosyntetisere ved den normale proces. Kaktusfamiliens medlemmer adskilles botanisk først og fremmest ved deres blomster og frøstruktur fra andre plantefamilier.

Den nemmeste måde at finde ud af, om en plante er en kaktus eller ej, er at kigge efter en struktur, der kaldes areolen. Det er et vækstpunkt på planten, hvorfra nye skud, blomster og torne springer ud. Det varierer betydeligt i størrelse fra art til art, men har som regel mindst en smule uld eller små hår. (Nogle af de andre sukkulenter, f.eks. vortemælk, har også torne, men de har ikke kaktussens areolestruktur).

 

Andre plantefamilier har et betydeligt antal sukkulente arter, men de kan også have ikke-sukkulente arter. Typiske eksempler er Euphorbiaceae eller Asphodelaceae. Det samlede antal sukkulente arter er meget stort: Der er mindst 2000 kaktusarter og 20.000 sukkulente arter i andre plantefamilier. Det er kun en brøkdel af disse planter, som er med i dette site (i starten), men der er eksempler fra følgende familier:

Agavaceae, Aizoaceae (Mesembryanthemaceae), Apocynaceae, Asclepidiaceae, Asphodelaceae, Asteraceae, Cactaceae, Crassulaceae, Dracenaceae og Euphorbiaceae.

Vi bør også påpege, at der findes visse plante-grupper, som kunne inkluderes her sammen med disse planter, men som traditionelt ikke betragtes som sukkulenter, et i sig selv upræcist udtryk, der kan fortolkes på flere måder. En af dem er bromelierne (ananasfamilien), hvoraf mange udviser sukkulente træk i større eller mindre grad og ofte findes i de samme/tilsvarende områder. En anden er orkideerne, som både oplagrer vand og næring i deres pseudobulber, og som ofte kan overleve tørkeperioder. Mange løgplanter vokser ved siden af sukkulenter i halvørkener, men det ligger lidt uden for dette sites muligheder at udvide emnet til også at omfatte dem.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 15.204 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her