Logo

- Vækstformer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Vækstformer

Aloe plicatilis, en usædvanlig aloe fra Syd­afrika, som til sidst vil dan­ne en lille busk.

 

KAMFORMEDE PLANTER

Denne type opstår, når en plantes vækstpunkter deler sig flere gange og danner en kontinuert vækstlinje i stedet for det mere almindelige enkelte punkt. Den slags »hek­sekoste« findes i flere forskellige plantefamilier, men de er ret almindelige blandt kaktus og nogle af de andre sukkulente plantegrupper.

Efterhånden som væksten breder sig, dannes en sam­menfiltret masse. Nogle samlere specialiserer sig i disse typer og bruger tiden på at lede efter nye sjældne former. Mange af arterne har en tendens til at skubbe enderne af den vifte af ny vækst, der dannes, ned i jorden. Det gør planten mere følsom over for råd. Det er derfor ikke ual­mindeligt, at disse bliver podet på en højere kaktus for at holde vækstpunkterne væk fra den fugtige jord.

Det er usikkert, hvad det er, der får denne vækstform til at vise sig i første omgang. Det er formentlig ikke en nedarvet egenskab, og sådanne planter bliver normalt også formeret vegetativt, enten ved stiklinger eller ved podning. Kamformede planter er som regel ikke meget for at blomstre. Af og til kan der dog udvikles kamfor­mede blomster.

  

Opuntia chlorotica på sit naturlige voksested, Sonora-ørke­nen.

 

MONSTRØSE PLANTER

Disse planter er i en vis udstrækning beslægtet med de kamformede plan­ter, men i dette tilfælde ad­skilles vækstpunkterne, før de deles igen. Det resulte­rer i en plante med mange enkelte vækstpunkter. Denne form findes især i nogle Cereus-arter. En an­den variant over dette tema findes hos nogle Opuntia-arter, hvor hver areole danner et skud, hvilket resulterer i et myl­der af små sideskud. Der sker andre nedbrydninger af ribbe- og tornearrange­mentet i planter som den monstrøse form af Lopho­cereus schottii, som næsten helt mangler torne.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.987 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her