Logo

Haworthia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Haworthia

Haworthia minima er en vidunderlig klyngedannende art med tykke blade.

 

Denne slægt på omkring 70 arter stammer fra det sydlige Afrika. På den nordlige halvkugle har planterne en tendens til at vokse om vinteren. Arterne er generelt lavtvoksende, rosetdannende og klyngedannende. Bladene går fra lige afskårne over nærmest gennemsigtige til næsten græsagtige. Disse planters vækstmedium bør have et ekstra mål groft sand eller pottegrus. da mange af dem har kraftige, kødfulde rødder, som nemt rådner, hvis planterne bliver overvandet. Selvom planterne er rigtblomstrende. er blomsterne ikke noget, man ville skrive hyldestsange om. De sidder på en tynd 10-30 cm høj stængel og er for det meste flødehvide med et stænk lyserødt. De hybridiserer frit med hinanden, og indimellem er resultatet blevet nogle ret interessante afkom. Generelt vil det dog kun skabe mere forvirring at krydse disse små sukkulenter.

Haworthia attenuata var. clariperla er en af de mest attraktivt mønstrede arter, og den er meget nem at dyrke. Den laver mange aflæggere og kan derfor nemt foræres til interesserede venner. De hvide vandrette striber bag på de mørkegrønne blade er sædvanligvis ophøjede.

Haworthia minima er en anden vidunderligt mønstret art, som er klyngedannende og har tykke blade besat med mere eller mindre tydelige hvide udvækster. Den er ikke særligt hurtigtvoksende, og det er værd at holde klyngerne intakt. Husk det er altid en god ide at fjerne en enkelt aflægger og plante den ud, så man har en reserveplante, hvis moderplanten skulle gå tabt.

Haworthia venosa fa. »Coriacea« er en meget storbladet form af, hvad man sommetider stadig kalder Haworthia tesselata. Hele denne gruppe haworthiaer har meget kraftige farvetegninger med firkantede eller ternede mønstre på bladene. Det er en god art at begynde sin samling med.

Der findes mange udrandede Haworthia-arter, og de er en fornøjelse at se på. Disse meget glasagtige varianter bliver stadigt mere glinsende, når de er helt stive, og noget mere matte, når de hviler. Haworthia comptoniana, Haworthia retusa (og varianter) er værd at holde udkig efter. Det samme gælder Haworthia emelyae, der måske er den bedste af dem alle.

 

En af de mest attraktivt tegnede haworthiaer, Haworthia attenuata fa. clariperla.

 

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.163 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her