Logo

Isplante - Mesembryanthemum crystallinum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Isplante - Mesembryanthemum crystallinum

Slægten Mesembryanthemum var op­rindelig en stor slægt med talrige arter; nu henregner botanikerne kun arten Mesembryanthemum crystallinum, på dansk ofte kaldt isplante, til denne slægt. De øvrige slægter og arter er omtalt i artiklen Middagsblomst. Det botaniske navn er græsk (mesembria = middag og anthemon = blomst) og hentyder til, at blomsterne oftest sprin­ger ud midt på dagen eller når der er kraftigt solskin. Linné forestillede sig, at navnet stammede fra græsk mesos = midt, embryon = kim og anthe­mon = blomst; det skulle hentyde til plantens kimagtige eller fosteragtige, kødfulde blade og stængler, i hvis mid­te blomsten udvikler sig. Mesembryanthemum crystallinum eller isplante er en enårig sommerplante med 30 cm lange, nedliggende stængler og tykke, saftfyldte, ægformede blade, tæt besat med klare, blæreagtige hår, der minder om iskrystaller. Blomster­ne er ret små og uanselige med røde eller hvide kronblade.

 

Pleje: Frøene sås i april i potter eller kasser. De kan dyrkes videre i små urtepotter, der anbringes i et sydvendt vindue, eller udplantes i en altankasse eller på et solvarmt sted i haven. I Sydeuropa er det en almindelig bund­plante under eksotiske træer i haver, parker og botaniske haver.

 

Fra år 1727. Isplanten er trods sine gamle rødder ikke særlig kendt her i landet. Isplante er velegnet til sommer dyrkning, da den trives fint, selv når det er meget varmt. Man plukker løbende de sprøde blade. De er på overfladen dækket af forfriskende små iskrystallignende bobler fyldt med velsmagende saltvand.
Frø sås inde fra marts - april og kan blive stående inde i dekorative potter eller udplantes i haven i maj - juni.

Placeres i fuld sol med temperaturer fra +2°C til +30°C
Vandes og gødes moderat.
God udendørs om sommeren, men kun hvis den får sol, da blomsterne ellers ikke udvikler sig - Tåler ikke frost.

 

Se også artiklen Middagsblomst.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (10 stemmer)
Siden er blevet set 6.077 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her