Logo

Lobivia - Bolivia-kaktus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lobivia - Bolivia-kaktus

Slægtsnavnet er et ana­gram af Bolivia, planternes hjemland, om end nogle af arterne findes i nærlig­gende dele af Peru. De vokser alle sammen i store højder. De trives fint i kul­tur, og de blomstrer rige­ligt. Blomsterne er ret kort­livede, men til gengæld er de dagåbne i modsætning til de beslægtede Echinop­sis, der er natåbne. De skal have gode lysforhold, og de foretrækker ikke at have det for varmt om vinteren, da det kan hæmme blom­stringen.

Lobivia silvestrii (tidlige­re hed den Chamaecereus silvestrii) er fortjent popu­lær, da den kan producere en massiv mængde af orange blomster, og den er nem at formere fra stiklin­ger. Den kræver meget næring og vand i vækst-

Lobivia jajoia­na har man­ge forskellige blomsterfar­ver. Den dan­ner sjældent aflæggere, og den for­bliver lille.

sæsonen, men det er vig­tigt at give den en kølig, tør hvileperiode. for at få den til at blomstre ordent­ligt. Det er en af de kaktus, som hybridiserer jævnligt. Der findes mange hybrider med andre lobiviaer og med en lang række for­skellige blomsterfarver. Den kan også danne krydsninger med planter fra en lang række andre kaktusslægter.

Mange af lobiviaerne, såsom Lobivia densispina, er ek­stremt variable, specielt med hensyn til blomster og tomfarve. og man kan samle et stort antal for­skellige former. Det grund­læggende træk er en meget tæt tornbesætning, som navnet antyder.

Lobiviaer påvirkes me­get af deres vækstbetingel­ser. Planter, som vokser i dårligt lys, vil for eksempel have forlængede stængler og dårligt udviklede torne sammenlignet med en plante, som dyrkes i godt lys. Lobivia jajoiana er også variabel med hensyn til blom­sterfarver. Den har en ten­dens til at være mindre end de tidligere nævnte ar­ter, og den danner sjæl­dent aflæggere. Den er nem at kende, når den blomstrer, da støvdrager­nes basis er smeltet sam­men og danner en mørk krave i bunden afblom­sten. Lobivia backebergii har ret ordinære grønne stængler, men den laver mange af­læggere og danner store klynger, og den er meget nem at dyrke og få til at blomstre. Blomsterne er røde. Lobivia winteriana er en af vores favoritarter. Den har en tendens til at være lille, danner kun få aflæggere, og har sarte lyserøde blomster. Lobivia shieliana har små skud, som formerer sig og danner klynger med mange hoveder. Tornene er krumme og hos nogle former hvide eller flødefar­vede. Blomsterne er mur­stensrøde. Lobivia arachnacantha har endnu mindre hoveder og enten røde eller gule blomster. Den ligner nær­mest en lille Echinopsis.

Nogle af arterne vokser op til kolossale planter. De bliver sommetider anbragt i en selvstændig slægt Soeh­rensia. De er nært beslæg­tet med nogle af Trichocere­us-arterne. De kan blive over l m i diameter og i højden, men de vil ikke blomstre, før de er blevet betydeligt højere end de øvrige lobiviaer. Lobivia bruchii er en typisk art. Lobivia formosa har fine lange torne. Disse planter skal bruge store potter eller helt fri plads til rødderne for at udvikle de­res fulde potentiale.

--

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.706 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
500713-03-2016 11:11:55 Annamarie
En god side .når man lige mangler noget viden om en plante.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her