Logo

Lobivia - Lobivia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lobivia - Lobivia

Lobivia er hjemmehørende i Andes­bjergene fra det mellemste Peru til Nordargentina; men de fleste arter findes i Bolivia, der også har givet navn til planteslægten, idet Lobivia er dannet ved ombytning af bogstaverne i ordet Bolivia.

Lobivia er en kuglekaktus, hvis blom­ster udspringer fra areoler (se denne

artikel) på siden af planterne. De er rigtblomstrende med røde, gule og hvide blomster og alle farver derimel­lem. En række af Lobivia-arterne blev tidligere henregnet til slægterne Rebu­tia og Echinopsis. Planterne bliver sjældent mere end 10 cm høje, og de vokser enten enligt eller i store tuer.

 

Pleje: Som højlandskaktus vokser Lo­bivia bedst på en solrig, luftig plads og kræver regelmæssig vanding. Pottejor­den skal være luftig og kan bestå af en standard-spagnumblanding; potten skal være bred og flad. Om vinteren vandes mindre, men jorden må ikke tørre fuldstændig ud. Overvintringen skal ske så lyst som muligt, og tempe­raturen må ikke komme ned i nærhe­den af frysepunktet.

 

Formering: Lobivia formeres ved stik­linger. De små kugleformede planter, der dannes ved siden af moderplanten, fjernes og pottes hver for sig. Hvis der ikke dannes småplanter , kan man skæ­re toppen af moderplanten, hvorved planten tvinges til at danne sideplan­ter , der så kan bruges til formering.

 

Arter:

Lobivia aurea er hjemmehøren­de i Argentina; den er kugleformet, ca. 10 cm i tværsnit, lysegrøn med grå, ved grunden sorte torne. Blomsterne er tragtformede og guldgule til citrongu­le.

Lobivia backebergii er hjemmehørende i Bolivia og en svagt tuedannende art med op til 5 cm lange, brungrå torne. Blomsterne er røde med et blåligt skær.

Lobivia chrysantha er hjemmehørende i Argentina, en svagt tuedannende art med sorte torne og guldgule til orange­gule blomster.

Lobivia famatimensis er en meget vari­abel art, der er hjemmehørende i Ar­gentina. Nogle af sorterne er tuedan­nende. Blomsterne er hvide, gule, orange eller røde.

Lobivia haageana er hjemmehørende i Argentina. Den er blåliggrøn og har brunsorte torne. Blomsterne er lysegu­le til røde med rødt svælg.

Lobivia hertrichiana er hjemmehøren­de i Peru, en stærkt tuedannende art med lysegrønne kugler og opadbøjede gule torne. Blomsterne er ildrøde til kødfarvede

Lobivia jajoiana er hjemmehørende i Nordargentina og normalt ikke tue­dannende. Midtertornen er sort og krogformet. Blomsterne er vinrøde med sort svælg; hver blomst holder kun få timer.

Lobivia pentlandii er hjemmehørende i Sydperu og Nordbolivia. Det er en tuedannende, variabel art med orangerøde til lysegule blomster. Det er den Lobivia-art, som har været længst kendt. Blomsterne afviger fra de andre arters ved at være forholdsvis små.

 

Lobivia aurea er en kugle kaktus med klart gule, trompetformede blomster.

--

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.854 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her