Logo

Monadenium - Monadenium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Monadenium - Monadenium

Denne stængelsukkulent er hjemme­hørende i Øst- og Sydafrika. Planterne har knoldlignende rødder, og stængler­ne bliver 15-150 cm lange; de indehol­der en mælkeagtig plantesaft. Bladene er anbragt spiralsnoet på vorteagtige forhøjninger på stænglen, ofte forsynet med småtorne. Ved slutningen af vækstperioden falder bladene af. Blomsterstandene er omgivet af bæ­gerformede hylsterblade.

 

Pleje: Monadenium gror godt i ethvert dyrkningssubstrat, blot det har god

afdræning for vandingsvandet. I vækst­perioden må der regelmæssigt tilføres vand og næring, mens der i vinterpe­rioden tilføres mindre vand og slet ikke næring. Temperaturen må ikke på no­get tidspunkt komme under 15°C.

 

Formering: Monadenium formeres ved frø og stiklinger. Stiklingernes sårflade må straks lukkes med f.eks. trækuls­pulver; de stikkes i en tørveblanding, der hele tiden holdes fugtig.

 

Arter:

Monadenium coccineum er hjemmehørende i Tanzania. Det er en klatrende plante, som blomstrer en stor del af året. Stænglerne er ca. 1,5 cm tykke, femkantede, op til 100 cm lange. Bladene er aflange, op til 9 cm lange og 3,5 cm brede; bladranden er tandet. Blomsternes højblade er lyst cinnoberrøde .

 

Monadenium lugardae er hjemmehø­rende i Sydvestafrika. Stænglerne er 1,5-3 cm tykke og op til 60 cm lange. Stænglerne har små forhøjninger, der danner en tegning på stænglen. Plan­ten er tornløs. Højbladene er lysegrøn­ne.

 

Monadenium schubei er hjemmehø­rende i Tanzania og Zimbabwe. Stæng­lerne bliver ca. 40 cm lange og er forgrenede ved grunden; de er stærkt furede p.gr. af de op til lem høje fremspringende vorter med små torne, som hurtigt tørrer bort. Bladene er aflange, med bølget rand. Højbladene er hvidgrønne.

 

Monadenium stapelioides, der er hjem­mehørende i Tanzania og Kenya, dan­ner stærkt forgrenede, nedliggende, i spidsen opstigende stængler, der bliver ca. 25 cm lange. De fremspringende vorter er sekskantede og forsynet med små torne. Bladene er omvendt æg- til spatelformede og 2-3 cm lange. Høj­bladene er hvidgrønne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.060 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her