Logo

Nålepude - Ferocactus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nålepude - Ferocactus

Kaktusslægten Ferocactus stammer fra Mexico og USAs sydvest stater. Alle arter af denne planteslægt har stive torne, som gør dem meget utilnærmeli­ge. I begyndelsen er planterne kugle­formede, og denne form kan de holde i mange år; derfor har de fået det dan­ske navn nålepude; senere begynder de at danne søjler, der bliver 2-3 m høje. I kultur gror nålepude meget langsomt, og det er normalt kuglefor­merne, man ser. Undertiden er torne­ne bøjet som fiskekroge; indianerne bruger dem til at fiske med. En af arterne, Ferocactus wislizeni, tjener i tørkeperioder som vandleverandør; man skærer toppen af planten og drik­ker den udsivende saft.

 

Pleje: Til god torn udvikling kræver Ferocactus kraftig, næringsrig potte­jord, og potten bør anbringes varmt og solrigt. Man vander og gøder regel­mæssigt i sommerperioden, mens man holder planterne tørt og ikke tilfører næring om vinteren.

 

Formering: Man kan så disse kaktus den største del af året; men det bedste tidspunkt er februar. Såjorden skal være let, porøs og vandsugende. Un­der spiringen må frøet ikke tørre ud; frøet er meget fint og må ikke dækkes. Efter såningen dækker man frøs kålen med glas for at holde på fugtigheden. Den bedste spiretemperatur er 20- 22°C.

 

Nålepude (Ferocactus acanthodes) har over 10 cm lange torne.

 

Arter:

Ferocactus acanthodes har hvid­lige, rosa eller lyserøde torne med 10- 12 cm lange midtertorne.

Ferocactus emoryi har ca. 13 cm lange, ved nyvækst ildrøde midtertorne og meget knudrede ribber.

Ferocactus glaucescens har lige, svovl­gule torne, mens selve planten er dæk­ket af en køn, blå belægning.

Ferocactus latispinus har brede, røde, krogformede midtertorne, der har medvirket til at give planten dens dan­ske navne djævletunge og djævlekak­tus.

Ferocactus melocactiformis har ravgule torne med rød grund.

Ferocactus stainesii var. pilosus har 4-6 i begyndelsen purpurfarvede, senere gullige midtertorne. Fra stedet, hvor tornene udspringer, udgår talrige krøl­lede, 3-4 cm lange, hvide hår.

 

Kaktus gror bedst og hurtigst, hvis de får rigeligt med vand, men pottejorden skal have lov at tørre ud mellem hver vanding. Derimod må kaktus ikke have det for varmt om vinteren. De kan slet ikke lide vore varme stuer - sæt hellere kaktusplanterne i et rum med 6-10°C i vinterhalvåret, men de skal have meget lys og luften skal være så tør som muligt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.530 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her