Logo

- Sygdomme hos kaktus og sukkulenter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Sygdomme hos kaktus og sukkulenter

Kaktus og sukkulenter er udsat for to forskellige typer sygdomme, nemlig svampe- og bakterieråd samt de problemer, der skyldes mineralmangel i jorden.

 

RÅD

De vigtigste sygdomme hos kaktus og sukkulente plan­ter skyldes forskellige svampe og bakterieinducerede former for råd. Normalt er sunde, velgroende planter heldigvis i stand til at modstå disse infektioner.

 

Årsager

De opstår normalt som sekundære effekter af andre pro­blemer, såsom insektangreb. skadedyr, fysisk skade, som blotter plantevæv. eller forkerte vækstbetingelser. Den hyppigste enkeltårsag er formentlig overvanding.

 

Forebyggelse og bekæmpelse

Den bedste metode til at undgå disse problemer er at sørge for vækstbetingelser, som forhindrer deres udvik­ling, dvs. sunde, skadedyrsfrie omgivelser. Hold øje med misfarvet væv, som kan være rødt eller brunt, og som med tiden vil trænge et stykke ind i ellers sundt væv.

 

Skær sygt væv væk. Opstår der misfarvninger, og det bli­ver opdaget hurtigt, er det muligt at redde planten ved at skære alt det syge væv væk med en ren kniv. Rens først kniven med alkohol for at forhindre den i at spre­de svampesporer. Det kan være en god ide at pudre skærefladerne med støv fra knust grillkul.

 

Svampedræbende midler. De kan give en vis beskyttelse, men brug dem kun som en sidste udvej, eftersom de ikke er effektive mod alle de forskellige råddannende svampe.

 

Kobberholdige svampemidler. Unge kaktus og sukkulente frøplanter er særligt udsatte for angreb af skimmelsvam­pe. Det kan delvist bekæmpes med kobberholdige svampemidler. Men vanding med Atamon i opløsning som til saftkonservering er såre effektivt og mere næn­somt mod planterne.

 

Mangelsygdomme

Den anden gruppe sygdomme, som påvirker sukkulente planter, skyldes manglen på forskellige mineraler i jor­den.

 

Årsager

Årsagen behøver ikke simpelthen at være, at jorden ikke indeholder de nødvendige stoffer. Mineralerne er måske blot ikke tilgængelige som følge af vandingsvandets kva­litet. Jorden er måske blevet for basisk på grund af en ophobning af salte fra de mineraler, som findes i det vand, man bruger til planterne.

 

Forebyggelse

Find ud af det lokale vands pH-værdi, og tilsæt en pas­sende syre, hvis det er nødvendigt at justere på det. Bedre er det dog at bruge salmiakspiritus. Fyld en 10 l spand og tilsæt en teskefuld salmiakspiritus - næste dag ligger mineralerne på bunden. Hvis ens lokale regnvand er tilstrækkeligt rent, er det det bedste middel til at undgå, at jorden bliver alkalisk.

 

Bekæmpelse

Mangelsygdomme viser sig mest i tørvebaserede jord­blandinger fremfor de muldbaserede komposttyper. Hvis en plante ser klorotisk ud eller ikke vil vokse ordentligt, kan man prøve frisk kompost for at se om det løser problemet. Det kan være en fordel at tilsætte passende ekstrastoffer, hvis den lokalt tilgængelige jord vides at have specielle mangelproblemer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (41 stemmer)
Siden er blevet set 33.234 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1276725-09-2019 10:29:41 Helene Gottlieb
jeg skal bare genanmelde mig nyhedsbrevet :( Derfor ingen kommentarer, men feltet skal udfyldes
1276625-09-2019 10:13:21 haveABC.dk
Er der nogen der kan hjælpe Helene?
1276525-09-2019 09:44:50 Helene Gottlieb
Jeg passer min søns store kaktus. Nok den der hedder opuntia, figenkaktus. Overfladen er blevet hvidlig. Hvad mon der er galt? Jeg har læst en artikel om svampeangreb og mineralmangel, men kan ikke læse hvordan det ser ud på planten
1207009-02-2018 08:06:52 Kirsten
Min store kaktus bliver mere og mere gul, hvag mangler den, skal der andet til end vandhanevand?

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her