Logo

Thelocactus - Thelocactus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Thelocactus - Thelocactus

Thelocactus stammer fra Mexico og Texas. Slægten omfatter kugle- til cy­linderformede, smukt tornede planter, der er tæt besat med »vorter«; tornene fremkommer på filthårede areoler. Blomsterne er 6-8 cm store, men ud­vikles i kultur kun, når planterne står under meget gunstige forhold. Planter­nes pryd værdi skyldes først og frem­mest tornene.

 

Pleje: For at udvikle smukt farvede torne skal Thelocactus dyrkes i en luftig jord blanding, tilsat skarpt grus, og placeres et sted med megen sol. Kaktus vandes bedst fra neden, hvor­for der om sommeren ca. en gang om ugen hældes så meget vand i underskå­len, at det når et par mm op omkring pottebunden. Om vinteren vandes be­tydelig sjældnere. Om sommeren til­føres jævnlig næring med vandingsvan­det.

 

Formering: Den almindeligste forme­ringsmåde er ved frø; men hvor planten danner sideskud, kan disse bruges som stiklinger.

 

Arter:

Thelocactus bicolor er en meget variabel art, hvad angår form, størrelse og torne. Planten kan blive 20 cm høj; men i kultur bliver den ofte mindre. Midtertornene er røde med hvide eller gule prikker. På et meget solrigt sted kan planten udvikle smukke, skinnen­de karminviolette blomster.

 

Thelocactus hexaldrophorus bliver ca. 15 cm i både bredde og højde. Planten er blågrøn til grågrøn. Ribberne er opløst i sekskantede »vorter«, der er besat med kraftige torne. Blomsterne bliver ca. 6 cm og er hvide på oversi­den, mens undersiden er rosa med hvid rand.

Thelocactus lophothele bliver ca. 25 cm høj og bred; den udvikler ofte side­skud. Tornene er gullige, dog sortbru­ne ved grunden. Blomsterne varierer fra gulhvid over svovlgul til rosarød.

 

Thelocactus nidulans har halvkuglefor­met vækst; den kan nå et gennemsnit på 20 cm i bredden og en højde på 10 cm. Planten er blågrøn til grågrøn. stærkt tornet med mørkebrune, senere grå torne. De 4 cm store blomster er gulhvide.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.399 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!