Logo

Tigergab - Faucaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tigergab - Faucaria

At Faucaria på dansk kaldes tigergab, skyldes de tandede blade. Det botani­ske navn er dannet af latin faux = svælg, strube. Det er en lille tue dan­nende plante, som stammer fra de tørre områder i den østlige del af Kaplandet. Allerede i 1790 blev plan­ten indført til Europa; men nu dyrkes oftest krydsninger og ikke de rene arter.

Tigergab har store, for det meste gule, undertiden hvide blomster, der udvik­les om efteråret. Bladene er trekante­de, korsvis modsatte og meget kødfulde; bladranden er ofte besat med kraf­tige, lange tænder, og bladoversiden har uregelmæssige, knudrede udvæk­ster eller pletter. Hvert bladpar er sammenvokset ved grunden.

 

Pleje: Tigergab er en udmærket stue­plante, hvis den placeres i en solrig vindueskarm og plantes i en let, sand­blandet jord. Vækstperioden er kort og falder om sommeren; i denne perio­de skal planten regelmæssigt have vand, varme og frisk luft. I hvileperio­den i vintertiden skal den have frisk og tør luft og meget lys og en temperatur på 8-10°C. Hvis luft eller jord er fugti­ge, rådner planten let.

 

Formering: Tigergab formeres ved frø eller stiklinger; gamle, stærkt forgrene­de planter kan deles.

 

Tigergab (Faucaria tigrina) med »tigertænder« langs bladrandene og rent gule blomster, der kun er åbne i solskin.

 

Arter:

Faucaria bosscheana har skin­nende grønne blade med hvidknudre­de bladrande, der er sparsomt tande­de. Blomsterne er guldgule.

 

Faucaria tigrina har på bladranden 9- 10 kraftige, tilbagebøjede tænder, der ender i en hårlignende spids. Blad­overfladen er fint hvid marmoreret og bliver rødlig, hvis planten får megen sol. Blomsterne er gule.

 

Faucaria tuberculosa kendetegnes af de korte blade, hvis overflade er stærkt knudret. Tænderne i blad randen er kun svagt udviklede. Blomsterne er gule.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.223 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her