Logo

Ixora - Ixora

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ixora - Ixora

Ixora er en tropisk plante med skin­nende, læderagtige blade og orangerø­de blomster samlet i store halvskærm­formede blomsterstande.

 

Ixora coccinea er bedst egnet en vinterhave, hvor man har mulighed for at skaffe tilstrækkelig luftfugtighed.

 

Pleje: Ixora er en varmekrævende plan­te, der foretrækker temperaturer over

18°C; men om sommeren er det dog nødvendigt at beskytte den mod direk­te sol. Luftfugtigheden skal være høj; for at opnå det kan man sætte planten på en omvendt potte i en skål vand. Hyppig oversprøjtning af planten med kuldslået vand, indtil blomstringen be­gynder, er gavnlig, ligesom pottejor­den aldrig må tørre ud. Om sommeren tilfører man regelmæssigt næring, mens der ikke gives næring om vinte­ren, og vandingen af trappes meget. Der bør kun vandes med afkalke t vand eller regnvand. Ixora er en surbunds­plante, dvs. at den ikke tåler kalkhol­dig jord. En jordblanding baseret på tørv og uden tilførsel af kalk er derfor ideel. Da rodnettet ikke er særlig stort, bør man altid anvende forholdsvis små urtepotter. Efter blomstringen har Ixo­ra en hvileperiode på næsten to måne­der; i denne periode må temperaturen komme ned på 15°C, men ikke lavere. Det er også i denne periode, man beskærer planten.

 

Formering: Ixora formeres ved hjælp af 10-15 cm lange topstiklinger. Efter

stikningen dækker man stikkekassen med glas eller plastic for at holde sluttet luft og høj luftfugtighed. Tem­peraturen i stikkesubstratet skal være ca. 25°C.

 

Anvendelse: Ixora er en smuk plante til et tropisk blomstervindue eller en varm vinterhave. Derimod mislykkes den i reglen som stueplante. Den skal nemlig have lys, men ikke direkte sol. Den tåler ikke træk, og hvis man flytter den eller vender den, vil den tabe blomster og knopper. Også ny­købte planter vil tabe blomsterne, når de sættes ind i stuen, men efter en tilvænningsperiode dannes nye knop­per og blomster.

 

Arter og sorter: Den hyppigst dyrkede art er Ixora coccinea, men herudover kan nævnes en række sorter, der er resultatet af forædling: 'Biers Glorie', der er orangerød, 'Fraseri' , der er rød, og 'Shawii', der er laksorange. Ixora borbonica stammer fra Øen Reunion, der også hedder Bourbon. Den har mørkegrønne blade med gulgrønne pletter og en rød midterstribe.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.931 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her