Logo

Rajgræs - Lolium perenne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rajgræs - Lolium perenne

Rajgræs spirer hurtigt og er glimrende til en enårig plæne, som graves op om efteråret. De bedste sorter er 'NFG'S og 'Pleno'S.

 

 

Ikke alle græsarter er lige velegnede til en græsplæne, og det er derfor, man altid køber en blanding af flere forskel­lige græsarter. Skal en plæne hurtigt blive grøn, er rajgræs særlig velegnet. Dens frø spirer nemlig i løbet af 4-10 dage, afhængigt af temperatur og fug­tighed. Det er egentlig et fodergræs; men frøavlerne har udvalgt svagere voksende typer, der er velegnede til plæner. I naturen vokser rajgræs i løse tuer. Bladene er blanke og glatte, og under blomstringen bærer stråene et 4- 30 cm langt grønt eller let rødligt aks, hvis småaks sidder i to rækker med kanten vendt mod strået.

Rajgræs kan vokse på fasttrampet jord uden større iltindhold, og da det tåler slid, er det velegnet til legeplæner og sportspladser. Det trives også godt langs veje med livlig trafik. De bedste vækstbetingelser er dog en jævnt fugtig og næringsrig jordbund.

 

Andre arter:

Italiensk rajgræs (Lolium multiflorum) er et toårigt græs, som i Danmark oftest findes som overvin­trende enårigt græs. Det sås i eftersom­meren, spirer op, overvintrer i grøn stand og visner bort i løbet af den følgende sommer. Denne art anvendes mest som foderplante i græsmarker.

 

Giftig rajgræs (Lolium temulentum) er enårigt med skud, der er grenede helt fra jordoverfladen. Det har været kendt som markukrudt i årtusinder. Rajgræssets frø var vært for en mikro­skopisk snyltesvamp, som udskilte et giftigt alkaloid, temulin. Når rajgræs­set blev høstet sammen med det brød­korn, som det voksede imellem, hav­nede giften i brødet, som ved fortærin­gen gav anledning til svimmelhed og hovedpine. Det menes, at netop denne græsart i Bibelen blev omtalt som »klinten i hveden«. På gammel engelsk var »ray« således betegnelse for både giftig rajgræs og for klinte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 7.730 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her