Logo

Enzymer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Et enzym er et proteinstof (æggehvide­stof), der har den egenskab at kunne sætte en række kemiske processer i gang uden selv at blive forbrugt under processens gang.

Enzymer dannes i plante- og dyrecel­ler, hvor de, dirigeret af cellekernen, medvirker til forskellige opbygnings­- og åndingsprocesser. Proteindelen af enzymet kaldes for bæregruppen. Des­uden findes der altid en særlig virke­gruppe (coenzym), forskellig fra en­zym til enzym. I en plantecelle kan der findes mange hundrede forskellige en­zymer, og de navngives efter de stof­fer, de er i stand til at omdanne; således kaldes det enzym, der spalter cellulose, for cellulase, og det, der spalter proteinstof, for protase.

Som eksempel på enzym-processer kan det nævnes, at der i planternes grønne farvestof, som indeholder klorofyl, dannes sukker ud fra luftens kuldioxid (kultveilte) og vand under indvirkning af solens energi og hen ved 14 forskelli­ge enzymer. Med sukkeret som bygge­materiale og under påvirkning fra for­skellige yderligere enzymer opbygges plantestoffer som stivelse, der findes som oplagsnæring i planten, eller cellu­lose, der tjener til at stive planten af med.

Ved planternes ånding går processen den modsatte vej, ligeledes ved hjælp af enzymer. Svampe og bakterier har også en række enzymer, hvoraf nogle virker inde i selve cellen, mens andre udskilles af den og opløser næringsstof­fer, som derefter opsuges af cellen.

På denne måde kan mikro-organismer­ne angribe både levende planter, og derved virke sygdomsfremkaldende, og dødt organisk materiale, så at natu­rens kredsløb går videre. De insekt­ædende planter som vibefedt, soldug m.fl. udskiller også enzymer, der ned­bryder eller fordøjer de opløselige dele af de insekter, der bliver fanget, så at næringsstofferne kan blive opsuget af bladet.

Vi anvender planternes enzymer i dag­ligdagen. Fra papaya-frugten udvindes et enzym, der nedbryder proteinstof. Det forhandles under navnet »Mørna« og anvendes til at gøre sejt bøfkød mørt.

Pektin-nedbrydende enzymer udvin­des fra bl.a. citroner og anvendes til klaring af most og vin. Ved øl fremstil­ling spaltes bygkernens stivelse af enzymer under maltningsprocessen til vandopløseligt sukker, der så af gær­svampenes enzymer igen spaltes til alkohol. Skal der bruges enzymer i større mængder, fremstilles de ofte ved hjælp af mikroorganismer. Skimmel­svampe eller bakterier dyrkes i store beholdere, hvor enzymet udvindes fra dyrkningssubstratet. - Proteinstof-nedbrydende enzymer anvendes fx i vaskepulver, hvor blodpletter, mad­rester m.m. under vasken spaltes til vandopløselige forbindelser, der kan skylles bort.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (18 stemmer)
Siden er blevet set 5.256 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her